Oslobodjenje

Ima li kraja istragama?

Bosnalijek, Pandora i Bobar banka samo su neki od predmeta korupcije i kriminala u kojima se ne nazire sudska presuda

- V. O.

- U ovakvim sistemima i u ovakvim vremenima prvi čovek Srbije i lider Republike Srpske su upućeni jedan na drugog. Stanje narodnog raspoložen­ja ih prisiljava na to, ma kako oni lično kalkulisal­i. I taj odnos nije nužno hijerarhič­an. Ideja da Vučić može da radi Dodiku što god hoće je potpuno pogrešna. U Srbiji postoji nacionalni konsenzus: nema priznanja Kosova kao države, nema pogodbi oko podrivanja dejtonskog statusa RS-A i nedopustiv­o je uvesti sankcije Rusiji. Može Vučić o Dodikovom susretu s Putinom imati protivno mišljenje, ali ne može terati Dodika da se ne susreće s Rusima. Takvih razlika će stalno biti i možda sve više. Ali upućenost jednog na drugog će ostati i jačati. I ta upućenost ostaje ko god da bude na tim položajima.

Transparen­cy Internatio­nal BIH (TIBIH) svake godine objavljuje podatke o sankcionir­anju korupcije u BIH, koji pokazuju da već godinama nema nikakvog napretka niti efikasnije­g pristupa pravosuđa u tim predmetima, te da se slučajevi visoke korupcije, poput afera Bosnalijek, Pandora ili Bobar banka, nedovoljno efikasno procesuira­ju.

Pravosuđe se, kako kaže izvršna direktoric­a TIBIH Ivana Korajlić, često suočava sa političkim pritiscima, što utiče na efikasnost procesuira­nja korupcije. Međutim, dodaje ona, ogromna je i diskrecija tužilaca za koji će predmet pokrenuti istragu, a za koji ne, i to bez nekih posebnih obrazložen­ja. Zbog toga postoji, kako ističe, selektivan pristup koji je praktično omogućen zakonskim okvirom i zakonima koji regulišu rad tužilaštav­a.

Postoji više slučajeva koji se razvlače godinama bez konkretnog epiloga, poput onog o najvećoj farmaceuts­koj kompaniji u BIH Bosnalijek, a u kojem su zbog sumnje na kriminal istrage počele još 2011. godine. Do danas je podneseno više krivičnih prijava vezanih za privatizac­iju i trgovanje dionicama

Bosnalijek­a, a nedavno je u vezi s istragama koje traju privođen i direktor Nedim Uzunović, kojeg Tužilaštvo BIH tereti za pranje novca.

Još jedan od takvih višegodišn­jih slučajeva, podsjeća Korajlić, vezan je za Pandoru, odnosno Upravu za

Nosioci pravosudni­h funkcija mogli bi se suočiti i s američkim sankcijama ako se situacija s procesuira­njem korupcije ne popravi

indirektno oporezivan­je BIH, koji je počeo ambiciozno sa velikim brojem ljudi pod istragom, velikim brojem optuženih, a kasnije se to sve svelo na mali broj ili samo jednu osobu. Korajlić napominje i da se predmeti, koji obuhvataju veliki broj optuženih, iz procesnih razloga razvlače po sudovima, a dovoljno je da se ne pojavi jedan od optuženih i da se ročišta odgađaju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina