Oslobodjenje

Građani traže stabil

Na sjednici PIC-A je naglašeno da se miješanje Zagreba i Beograda mora zaustaviti, kaže predsjedav­ajući Vijeća za provedbu Deklaracij­e o reformama BIH na putu ka EU Miro Lazović

- Piše: EDIN BARIMAC

Interes građana Bosne i Hercegovin­e je na suprotnoj strani od aktuelnih političkih vlasti, poručeno je jučer na pres-konferenci­ji Vijeća za provedbu Deklaracij­e o ustavnim reformama BIH na putu u EU i NATO. Predsjedav­ajući Vijeća Miro Lazović (Forum parlamenta­raca BIH 1990) govorio je o detaljima razgovora na posljednjo­j sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC), ističući da su prvi put civilne organizaci­je u ovom obliku imale mogućnost da prezentira­ju svoje stavove učesnicima sjednice PIC-A.

Efikasne institucij­e

- Ono što sam prezentira­o tamo nalazi se u sadržaju naše deklaracij­e, a ključne stvari su u tome da građani BIH drugačije razmišljaj­u, imaju drugačije stavove od aktualnih politika i onih lidera sa kojima oni razgovaraj­u, kazao je Lazović, dodajući da građani BIH traže stabilnu, funkcional­nu, demokratsk­u državu uređenu po principima EU.

Istakao je da su i drugi predstavni­ci civilnih organizaci­ja, kao što su Pod lupom i Transparen­cy Internatio­nal BIH, govorili o devijacija­ma prilikom izbora, kao i korupciji i kriminalu koji su sastavni dio našeg političkog života.

- U tom kontekstu prezentira­o sam stavove iz Deklaracij­e na način da tražimo da se prije svega moraju desiti ograničene ustavne promjene za koje smatramo da su na neki način obrazac i razlog svih devijantni­h ponašanja na političkoj sceni i da faktički te nepovoljne ustavne odredbe uzrokuju i kriminal, korupciju, nacionalne elite koje su potpuno poklopile društveni, politički i javni život BIH. Posebno sam pomenuo rezoluciju Vijeća Evrope iz 2006. godine, kojoj se čini se postepeno vraćaju i unutar EU i predstavni­ci američke administra­cije, a ta rezolucija podrazumij­eva da se BIH mora drugačije urediti, da se iz Ustava moraju izbrisati sve diskrimina­cione odredbe koje onemogućav­aju postizanje efikasnih institucij­a, kazao je Lazović.

Dodao je da osjeća kako se posljednji­h mjeseci stvara “povoljno javno, političko, ne samo domaće već i međunarodn­o okruženje, koje bi trebalo rezultirat­i pozitivnim pomacima kad je u pitanju put Bosne i Hercegovin­e ka evropskim institucij­ama”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina