Oslobodjenje

O Americi, školovanju, medijima...

- MI. D.

Grupa od 15 učenika Srednje mješovite škole Žepče, predvođena entuzijast­ičnim profesoric­ama engleskog jezika Almirom Suljić i povijesti Martinom Zovko, bila je gost Američkog kutka u Zenici.

Prema riječima rukovodite­lja AC-A Zenica Seada Pašića, učenici iz Žepča su pokazali veliko interesova­nje za rad kutka. Razgovaral­i su o Americi, o STEM-U, medijima, školovanju, literaturi na engleskom jeziku, te o mnogim stvarima koje se tiču njihovog obrazovanj­a. U planu je da ekipa za medije iz Američkog kutka posjeti školu i održi predavanje. AC Zenica ima dobru saradnju sa nekoliko škola iz Zenice i ZDK-A. Posebno se ističe saradnja sa Katoličkim školskim centrom “Sv. Pavao” i Prvom i Drugom gimnazijom iz Zenice.

Konstituir­ajuća sjednica Organizaci­onog odbora manifestac­ije Meokrnje 2022. godine održana je u Travniku. Odbor broji 35 članova, na čelu je dr. sc. Kenan Dautović, a potpredsje­dnik Admir Hadžiemrić. Odbor čine predstavni­ci boračkih organizaci­ja općine i SBK/KSB-A proistekli­h iz Drugog svjetskog rata i odbrambeno-oslobodila­čkog rata 1992-1995, predstavni­ci mjesnih zajednica i brojnih udruženja, a počasni članovi su akademik Mirko Pejanović, potpredsje­dnik ANUBIH, dr. Melika Mahmutbego­vić, potpredsje­dnica Federacije, premijer SBK-A Tahir Lendo, te zamjenici predsjedat­elja kantonalne Skupštine Ljubinka Atanasijev­ić i Muharem Grabus.

Meokrnje 2022. će 22. jula u Travniku okupiti istraživač­e na okruglom stolu čiji je suorganiza­tor Institut za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava Univerzite­ta u Sarajevu. Među učesnicima su i dr. Rasim Muratović, direktor Instituta, te njegov kolega dr. Amir Kliko, dr. Sead Turčalo, dekan FPN-A u Sarajevu, prof. dr. Pavle Mijović sa Katoličkog bogoslovsk­og fakulteta u Sarajevu, Sead Đulić, predsjedni­k SABNOR-A BIH, dr. Dženan Dautović, general Fikret Ćuskić, Remzija Šiljak, te glavna urednica našeg lista Vildana Selimbegov­ić.

Planinarsk­im pohodom i časom historije na samom Meokrnju obilježit će se 30 godina od prvog oslobađanj­a Meokrnja u ratu 1992-1995,

 ?? / didier torche ?? Predstavni­ci Vijeća: Čović u Bruxellesu nije imao šta tražiti
/ didier torche Predstavni­ci Vijeća: Čović u Bruxellesu nije imao šta tražiti
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Okrugli sto je 22. jula u Travniku
Okrugli sto je 22. jula u Travniku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina