Oslobodjenje

Imamović nosi listu SDP-A, a SDA Andelija?

Na preksinoć prekinutoj sjednici SDA nije potvrdila predložene kandidate, dok SDP bira najjača imena. Gradonačel­nik Tuzle neće odbiti kandidatur­u za više nivoe

- S. V. MIREN ALJIĆ

te podsjetiti na žrtve antifašist­ičke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Uoči konstituir­ajuće sjednice OO, dr. Pejanović se susreo sa travničkim muftijom dr. Ahmedom Adilovićem i premijerom SBK-A Tahirom Lendom.

Memorijali­zacija stradanja

Udruženje Zaboravlje­na djeca rata zajedno sa grupom mladih žena položilo je cvijeće na spomen-obilježjim­a ubijenoj djeci opkoljenog i Istočnog Sarajeva uz poruku “Bili su samo djeca. Zajedno možemo graditi mostove budućnosti”, piše BIRN.

Cvijeće je, uz podršku RECOM mreže pomirenja i grupe mladih žena, Udruženje položilo kao aktivnost u okviru projekta “Simboli izgubljene prošlosti”, koji ima za cilj izgradnju drugačije kulture sjećanja i kako bi odalo počast stradaloj djeci u proteklom ratu. Kroz aktivnosti projekta učesnice su učile o komunikaci­ji, nasilju, razumijeva­nju, te suočavanju sa prošlošću i izgradnji mira.

Kantonalne organizaci­je političkih stranaka iz Tuzlanskog kantona privode kraju formiranje lista sa prijedlozi­ma kandidata za naredne opće izbore. Najveće iznenađenj­e mogao bi prirediti SDP potezom koji se već godinama nagovješta­va.

Prema još nepotvrđen­im informacij­ama, koje dolaze iz nekoliko izvora, kako iz centrale stranke, tako i iz tuzlanske gradske organizaci­je SDP-A, aktuelni gradonačel­nik Tuzle Jasmin Imamović trebao bi se naći na listi SDP-A, najvjerova­tnije za Predstavni­čki dom BIH za naredne opće izbore. Na ovaj način, ukoliko bi bio izabran i ukoliko bi prihvatio mandat, prestao bi njegov dvadesetog­odišnji mandat na poziciji prvog čovjeka Tuzle.

Nema odbijanja

Imamović nije htio komentaris­ati ove navode, ali nam je potvrdio da postoji dogovor unutar SDP-A da se na svim listama nađu najbolji ljudi koje partija ima, kako bi se ostvario što bolji mogući rezultat.

- Ima dogovor da niko neće odbiti ponudu da se ojača neka od lista, ali organi stranke još nisu odlučili o listama i bilo bi neozbiljno išta više govoriti, kazao nam je gradonačel­nik Imamović.

Nije isključeno ni da se SDP odluči na ovaj potez samo kako bi Imamović privukao što veći broj glasova, a potom prepustio mandat nekome od kolega koji su dobili manje glasove, čime bi maksimizir­ao uspjeh ove stranke u tom domu.

Ozbiljno se za izbore priprema i tuzlanska gradska organizaci­ja SDA, koja je među svoje kandidate stavila i dvojicu najistaknu­tijih predstavni­ka elektroene­rgetskog sektora u FBIH - generalnog direktora Elektropri­vrede BIH Admira Andeliju kao prvog kandidata za Predstavni­čki dom BIH, a direktora Termoelekt­rane Tuzla Izeta Džananović­a kao mogućeg nosioca liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona.

Prvi predloženi kandidat za Predstavni­čki dom FBIH je Azmir Husić, vlasnik fudbalskog kluba Tuzla City i veliki povratnik u SDA. On je u februaru ove godine, nakon što je SDA preuzela vlast u TK-U, napustio PDA, u koju se učlanio 2018, nakon što je Mirsad Kukić razbio kantonalnu SDA i formirao PDA.

Do velikih rasprava unutar SDA došlo je nakon što je značajan dio kadrova iz PDA prešao u ovu stranku, te za zasluge u obaranju Vlade SDP-A traži pozicije na izbornim listama

Begić i Mešalić

Ove prijedloge je u konsultaci­ji sa Odborom pripremio predsjedni­k tuzlanske SDA Salko Zildžić, međutim, nije ih usvojio Izvršni odbor SDA, kojim predsjedav­a Fahrudin Skopljak. Kako saznajemo, u trenutku kada je na red došlo rješavanje kadrovskih pitanja, otvorila se žustra rasprava, nakon čega je sjednica prekinuta i nije postignut dogovor o predloženi­m kandidatim­a.

Gradski i kantonalni DF ide na oktobarske izbore sa već provjereni­m kadrovima, pa će i ovoga puta okosnicu predstavni­ka kantonalne organizaci­je na svim nivoima činiti poznata imena. Organi stranke još nisu kompletira­li liste, ali je izvjesno da će profesor ustavnog prava Zlatan Begić ponovo biti jedan od kandidata za Predstavni­čki dom BIH. Aktuelni kantonalni poslanici Boris Krešić i Mahir Mešalić mogli bi se naći i na federalnoj listi, dok bi kantonalnu listu trebali popuniti,izmeđuosta­lih,aktuelnapo­slanicau Skupštini TK-A Sandra Memišević, te aktuelne ministrice Dajana Čolić i Ivana Mijatović.

 ?? ?? SDA za Skupštinu TK-A predlaže direktora TE Tuzla
SDA za Skupštinu TK-A predlaže direktora TE Tuzla
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina