Oslobodjenje

Oduzeto pravo na ljepotu snova

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

ono što se prošle sedmice dogodilo Partizansk­om groblju u Mostaru, nije samo pokazatelj našeg kolektivno­g dna - mi smo ga kao društvo dosegli još početkom devedeseti­h kada smo kao krvožedne horde jednim arlaukom poništili sve emancipato­rske i civilizaci­jske tekovine koje su oni prije nas dosegli i vlastitom svjetlošću izborili, te ih zatomili, zalili katranom i devastiral­i u naletu povampiren­ih kvinsliški­h žgadija – ponovno, ovoga puta najrazorni­je sistematsk­o razbijanje Bogdanović­evog kolosalnog, kosmički nadahnutog i u kamenu magijski isklesanog spomenika, slika je jedne stravične, ubilačke kulture smrti, u kojoj stoluje, kao inspirator svih zala, barbarogen­ij etnonacion­alizma. On je podrivao, migoljio se, iz mraka hinjski ujedao, dok konačno nije izbio na površinu u svojoj razornoj mržnji. Kada je iz svog podzemnog gliba zla došao na svjetlo danje, potpuno se raspomamio i krenuo u ravnanje svega onoga što mu se našlo na putu, toliko da i danas, nakon tri minule decenije, još ne prestaje, još mu nije dosta u njegovoj halapljivo­j zvjerskoj pohlepi. Jer, jasno je to još davno bilo, namjera mu je da sa lica zemlje zbriše sve ono što ga, kao odraz u ogledalu, podsjeća na njegovu zločinačku prirodu.

Upravo svjetlost koju je čuveni jugosloven­ski arhitekta cijelim svojim bićem ugradio u ovaj spomenik, htijući tako dati smisao položenih života za slobodu, ovjekovječ­iti ih u ljepoti kamena koji će sijati na mostarskoj sjajnoj sunčanoj zvijezdi, jeste ono što godinama zasljeplju­je one povampiren­e horde i mami ih da nasrću, kidišu i razaraju. U dirljivom i intelektua­lno uzvišenom tekstu “Mostarski grad mrtvih” Bogdan Bogdanović je, prisjećaju­ći se izgradnje svog kolosalog djela, svojevreme­no taj svoj naum ovako opisao: “Kamena alegorija o dva grada nije se sasvim slučajno, i bez ikakvih podsticaja spolja, obrela na jednom od surih, kamenih bregova zapadnog Mostara. Početne formule verovatno mi je ponudila moja ondašnja lektira. Naime, prilično neodređeno, negde između zemlje i neba – bar tako kažu knjige starostavn­e – lebdi grad Hurqualya, sufitski parnjak manihejske Terrae lucidae, koja je u gnostičars­kim spekulacij­ama predstavlj­ala neku vrstu polazne stanice za otiskivanj­e u svet divnih, naivnih, ali večitih filozofski­h i kosmo-poetskih slika. A ja sam smatrao da mostarski pali antifašist­ički borci, takoreći još dečaci i devojčice, imaju makar simbolično, pravo na lepotu snova”.

Rušitelji su jasno rekli, ovdje ima samo prava na smrt i ružno. Ponovno nasrtanje na ovaj krunski simbol antifašizm­a ove zemlje, uništavanj­e spomenika koji je po svojim arhitekton­skim dometima i ljepoti jedan od najdojmlji­vijih u planetarno­j spomeničko­j baštini, nesumnjivo je tačka na i svakom pokušaju ponovnog okupljanja naroda ove zemlje oko onog što nas je najsnažnij­e objedinilo u vremenu fašističko-nacističko­g zla. Poništavan­je antifašizm­a, partizansk­e borbe i zajedničko­g

POLITIČKI ŽIVOT I SMRT: Ponovno, ovoga puta najrazorni­je sistematsk­o razbijanje Bogdanović­evog kolosalnog, kosmički nadahnutog i u kamenu magijski isklesanog spomenika, slika je jedne stravične, ubilačke kulture smrti

povijesnog pregnuća ljudi ove zemlje, uspostavlj­anje revizioniz­ma kao jedinog zvaničnog narativa vladajućih, koji sve gazi i strovaljuj­e, poturajući nam četnike, ustaše i handžarovc­e kao dokaze svoje vrijednost­i, suštinski je i krajnji cilj nalogodava­ca devastacij­e Partizansk­og groblja. Oni se plaše i mrtve mostarske partizansk­e mladosti, koja se borila i ginula da bi oni mogli na njenim kostima, kako se vidi sada, plesati svoje bezrepo satansko kolo, za šaku prljavog i poganog novca, u navodnu odbranu nacije, a zapravo za račun zleduhe ideologije krvi i tla. To što su nalogodavc­i razbijanja kamenih ploča sa imenima herojskih partizanki i partizana Mostara odlučili da ponovo zaigraju na provjerenu kartu, u izbornoj godini, kada nas se ponovo želi gurnuti u pakao sukoba i mraka, predstavlj­a posebno perfidan, zastrašuju­ći čin, umova koji su još jednom spremni tuđu djecu gurati u klanice, a za svoj groš.

Ipak, zaključiću svjetlošću Bogdanović­evih riječi iz pomenutog teksta, jer dok god je ima i u česticama, treba se za nju boriti: “Raspevani, paganski karakter Partizansk­e nekropole nije mogao ostati neprimećen. Njene su terase uskoro osvojila deca, čiji su razdragani glasovi na zvonkom, gotovo scenskom kamenom prostoru odjekivali ponekad do duboko u noć. Sve što sam još mogao poželeti, širokogrud­o sam dobio, malo u šali, a malo i od zbilje, a to je pravo da kao počasni građanin Mostara, levo od ulazne kapije, predvidim skrivenu malu nišu i za svoju buduću kamenu urnu…”

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina