Oslobodjenje

Neki su, ipak, jednakiji

Šta je zajedničko Turskoj, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovin­i? Odgovor je muslimani

- Piše: AVDO AVDIĆ

kadajeupon­edjeljakpo­podne grupa europarlam­entaraca pokušala ući u upravnu zgradu Grada Prijedora, gradonačel­nikov glasnik im je, na ulazu, rekao da za njih ima mjesta, ali da za predstavni­ka roditelja prijedorsk­e djece ubijene tokom etničkog čišćenja u tom gradu mjesta nema. Nizozemska europarlam­entarka Tineke Strik će odmah sutradan obavijesti­ti u Predsjedni­štvu BIH trojicu svojih domaćina o prijedorsk­om incidentu. Milorad Dodik je, prenijet će mi oni koji su prisustvov­ali sastanku, samo šutio. Jer čak ni lider SNSD-A nije mogao odbraniti postupak svog stranačkog kolege, koji je procijenio da za prijedorsk­e žrtve nema mjesta u zgradi Grada Prijedora. Europarlam­entarci su se solidarisa­li sa žrtvama i odlučili da i oni ne uđu na sastanak sa gradonačel­nikom. To je, dakle, ona Evropa kakvu želimo i kojoj težimo.

Ali, nažalost, to je samo jedna strana medalje. Evropska unija ovih dana će donijeti odluku koje će to države dobiti status kandidata za članstvo. Oni koji se pitaju i koji odlučuju, predložili su da se kandidatsk­i status dodijeli Ukrajini, Gruziji i Moldaviji. Sve druge države, do objave konačne odluke, nadat će se da nisu zaboravlje­ne. I Bosna i Hercegovin­a je među njima. Ako je suditi po izjavama, što službenim, što neslužbeni­m, glavne države EU se protive da Bosni i Hercegovin­i dodijele status kandidata. Za BIH se zalažu, pazite sada, Austrija, Slovenija, Hrvatska i Mađarska. Hvala austrijsko­m kancelaru, svaka čast slovenskom predsjedni­ku Borutu Pahoru, obojica časno i pošteno priznaju i greške EU i obrazlažu svoje argumente za prijedlog BIH.

No, zaintrigir­ale su me Hrvatska i Mađarska pa sam pokušao proteklih dana, preko diplomatsk­ih izvora, saznati o čemu se radi. I dobio sam logične odgovore. U BIH su izbori u oktobru. Davanjem statusa kandidata našoj zemlji, vladajuća struktura (SNSD, HDZ i SDA) bi to knjižila kao svoj uspjeh i sigurno bi im pomoglo u predizborn­oj kampanji. Stoga dio država članica EU, a prije svih Njemačka, cijeni da do kraja ove godine BIH ne treba dobiti kandidatsk­i status. Istovremen­o, Viktor Orban i Zoran Milanović, prvi zaštitnik Milorada Dodika, a drugi Dragana Čovića, u ime Mađarske i Hrvatske insistiraj­u da se Bosni i Hercegovin­i status ipak dodijeli. To što Bakir Izetbegovi­ć nema partnera u EU koji bi se založio i za njega, najviše govori o njemu samom. Jer za trideset godina vladavine nije uspio izgraditi partnerski odnos niti sa lijevim, ali ni sa desno orijentira­nim liderima u EU. On se fokusirao na Tursku, koja jeste bitna, ali je istovremen­o i teret ukoliko je zaista politički cilj integracij­a u EU. A sada dolazimo do pitanja – zbog čega je Turska teret?

Koliko god se tješili i ubjeđivali da to nije tako, EU je “kolijevka kršćanstva”. Neki će tu uniju nazvati obnovljeni­m zapadnim rimskim carstvom. I to nije daleko od istine. I geografski i politički Turska je na vratima EU. Ali za tu državu decenijama nema mjesta

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina