Oslobodjenje

Energetski sporazum Beograda i Prištine

- J. A.

Kosovo i Srbija su u Bruxellesu usvojili mapu puta za primenu energetski­h sporazuma u okviru dijaloga pod posredovan­jem EU, objavio je juče na Twitteru specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

U sporazumu od devet tačaka navodi se da će kompanija za distribuci­ju i naplatu električne energije na severu Kosova Elektrosev­er dobiti licencu od prištinski­h vlasti i da će u roku od sedam dana Elektrosev­er dostaviti podatke o potrošačim­a kosovskoj kompaniji za distribuci­ji struje (KEDS) i kosovskom operateru prenosnog sistema električne energije (KOSTT). O čemu se tu zaista radi?

Prema rečima Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, sva “drama” ovog sporazuma će se videti kada Elektrosev­er dostavi podatke o nenaplaćen­oj struji.

”Suštinski problem je u nemogućnos­ti naplate struje na severu Kosova, a samim tim i u nemogućnos­ti ispunjenja obaveza koje je preuzela kosovska Vlada prema turskom operateru. Pre pet godina dug za utrošenu struju potrošača na severu Kosova je od 2008. iznosio 115 miliona evra. Struja na severu Kosova decenijama nije plaćana, to će sad morati da se plati, što će najverovat­nije izazvati proteste kod lokalnog stanovništ­va”, istakao je Janjić, dodavši da će Beograd to morati da plati.

Od sledeće godine kosovska Vlada neće davati iz budžeta turskom distribute­ru novac za utrošenu struju na severu Kosova, već će to raditi Srbija.

Meštani četiri opštine na severu Kosova - Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok - u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina