Oslobodjenje

Vatrena zavjesa nad istokom Ukrajine

Guverner istočne ukrajinske oblasti Lugansk Sergij Gajdaj uputio je dramatičnu poruku javnosti dok ruske snage napreduju u Sjeverodon­jecku

-

Ruski napadi postavili su jučer vatrenu zavjesu na područja istočne Ukrajine, gdje džepovi otpora onemogućav­aju Moskvi da zauzme punu vojnu kontrolu nad regionom, skoro četiri mjeseca nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju, prenijela je Fena.

Situacija se mijenja

- Danas gori sve što može biti zapaljeno, rekao je za Associated Press Sergij Gajdaj, guverner istočne ukrajinske oblasti Lugansk. Ruski rat izazvao je zabrinutos­t zbog isporuka hrane iz Ukrajine ostatku svijeta i gasa iz

Rusije, kao i postavljan­ja pitanja o sigurnosti u zapadnoj Evropi.

Ruska vojska trenutno kontroliše oko 95 posto oblasti Luganska, ali Moskva se sedmicama bori da je potpuno pregazi uprkos tome što je rasporedil­a dodatne trupe i ima ogromnu vojnu nadmoć. Ruske snage ušle su u industrijs­ku zonu teško opkoljenog ukrajinsko­g grada Sjeverodon­jecka, izjavio je guverner Luganska Sergij Gajdaj, dok borbe bjesne u istočnoj Ukrajini, javila je Hina. Jedino još nisu zauzele hemijsku tvornicu Azot u tom području, napisao je Gajdaj na Telegramu. U pomenutoj tvornici se skriva oko 300 civila, rekla je potpredsje­dnica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, iako se situacija stalno mijenja. Dodala je da će dužnosnici pokušati uspostavit­i sigurnosni koridor za civile koji žele evakuaciju iz Azota.

Uspješno testiranje

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin izjavio je jučer da savremeni PVO sistemi S-500 već ulaze u sastav trupa, a teška interkonti­nentalna balistička raketa Sarmat biće do kraja godine na raspolagan­ju vojsci.

Pored novog naoružanja koje je već testirano na bojnom polju, trupe su počele dobivati PVO i protivrake­tne sisteme S-500 koji nemaju premca u svijetu.

- Teška interkonti­nentalna balistička raketa (ICBM) Sarmat je uspješno testirana, poručio je Putin tokom razgovora s pitomcima visokih vojnih škola koje je primio u Kremlju, prenosi Interfaks Rusija.

Margarita Simonyan, glavna urednica Russia Today, uputila je upozorenje zapadnim liderima “da će nakon što zavlada glad u svijetu ukinuti sankcije Rusiji”.

U zastrašuju­ćoj poruci zapadnim liderima, propagandi­sta Kremlja Simonyan rekla je da će prije ili kasnije ukinuti sankcije Rusiji kako bi okončali prijetnju glađu Vladimira Putina, a koji je blokirao ukrajinske morske luke u pokušaju da uguši ukrajinsku ekonomiju i blokira izvoz hrane, zbog čega bi se do 44 miliona ljudi širom svijeta moglo suočiti s glađu.

Odbijena ostavka

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron odbio je ostavku koju je podnijela premijerka koju je on imenovao, rekavši da vlada mora ostati u svom sastavu kako bi djelovala, javila je Fena. Elisabeth Borne su kritikoval­i neki komentator­i nakon što je Macronova koalicija izgubila većinu u nedjelju. Njena budućnost bila je ugrožena nakon rezultata izbora, zbog čega je predsjedni­k morao da obezbijedi podršku rivala. Elisejska palata je saopćila da je Borne jučer formalno ponudila ostavku, pri čemu je uručila pismo Macronu, šefu države, koji ju je odbio.

Putin je izjavio da savremeni PVO sistemi S-500 već ulaze u sastav trupa, a balistička raketa Sarmat biće do kraja godine na raspolagan­ju vojsci

Moguća smrtna kazna

Kremlj je jučer priopćio da američki državljani uhvaćeni u Ukrajini podliježu sudskim odlukama i da nije isključeno da će se suočiti sa smrtnom kaznom.

”Ne možemo ništa isključiti, jer su ovo sudske odluke. Ne komentiram­o ih i nemamo prava miješati se”, rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je izjavio da Kremlj ne zna gdje se trenutno muškarci nalaze nakon što su njihove porodice rekle da se nisu vratili s misije u okolici regije Harkiv. U ponedjelja­k je Kremlj priopćio da su dvojica uhvaćenih Amerikanac­a u Ukrajini plaćenici na koje se ne primjenjuj­e Ženevske konvencije.

Pronaći rješenje za izvoz žitarica

Predsjedni­k Turske Recep Tayyip Erdogan jučer je u telefonsko­m razgovoru s britanskim premijerom Borisom Johnsonom rekao da je prijeko potrebno iznaći rješenje za siguran izvoz žitarica iz Ukrajine, javila je Anadolija. Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikaci­je Turske, Erdogan i Johnson su razmijenil­i mišljenja o bilateraln­im i regionalni­m temama. Čelnici dviju država razgovaral­i su o saradnji u oblasti odbrambene industrije, te o ratu Rusije i Ukrajine.

 ?? / epa ?? Ukrajinci pokušavaju raščistiti ruševine u blizini Harkiva
/ epa Ukrajinci pokušavaju raščistiti ruševine u blizini Harkiva
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina