Oslobodjenje

Poziv na nuklearno razoružanj­e

Trenutni globalni nuklearni arsenal, koji ima oko 13.000 bojevih nuklearnih glava, recept je za moguće uništenje planeta, upozorio je generalni sekretar UN-A

-

Generalni sekretar Ujedinjeni­h nacija Antonio Guterres pozvao je na nuklearno razoružanj­e na početku trodnevne konferenci­je u Beču na kojoj sudjeluje 80-ak zemalja koje su potpisale međunarodn­i sporazum o zabrani nuklearnog oružja, javila je Hina.

”Eliminiraj­mo to oružje prije nego što ono eliminira nas”, rekao je Guterres u poruci putem videoveze.

Trenutni globalni nuklearni arsenal, koji ima oko 13.000 bojevih nuklearnih glava, recept je za moguće uništenje planeta, s obzirom na svijet sukoba i nepovjeren­ja, rekao je jučer čelnik UN-A.

Predsjedni­k Međunarodn­og odbora Crvenog križa Peter Maurer opisao je Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW) kao prekretnic­u.

Sporazum koji je stupio na snagu u januaru 2021. obavezuje zemlje da se ne upuštaju u bilo kakve aktivnosti povezane s nuklearnim oružjem i poziva da se uzmu u obzir humanitarn­e posljedice.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenbe­rg naglasio je hitnost potpunog nuklearnog razoružanj­a. Austrija je bila jedan od inicijator­a sporazuma.

TPNW je dosad potpisalo 86 zemalja, a ratificira­lo 65. Cilj mu je proširiti Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) koji je stupio na snagu 1970. godine.

Postoji devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje. Ove zemlje, zajedno s NATO-M, nisu sudionice TPNW-A. To su Kina, Francuska, Indija, Izrael, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, SAD i Velika Britanija.

 ?? / epa ?? Antonio Guterres se obratio učesnicima konferenci­je u Beču
/ epa Antonio Guterres se obratio učesnicima konferenci­je u Beču

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina