Oslobodjenje

Samo je jedna istina o agresiji

Na šehidskom mezarju Grivići i Vrančići obilježena je 30. godišnjica stradanja stanovnika Hadžića

-

Polaganjem cvijeća, učenjem Jasina i Fatihe na šehidskom mezarju Grivići i mezarju Vrančići obilježena je 30. godišnjica stradanja stanovnika ova dva hadžićka naselja.

U želji da sačuvaju svoja ognjišta, poginuli su: Hasan Dupovac, Emir Dupovac, Adnan Dupovac, Dinan Dupovac, Fahrudin Čović, Vahid Čović, Meho Čović, Derviš Mujić, Amir Mujić, Midhat Drina i Ejub Drina.

- Ovi datumi su prilika da se sjetimo s kim živimo, na kakvom mjestu živimo i kako treba da se odnosimo međusobno i spram drugih. Ko god dođe na obilježava­nje ovakvih događaja, hvala mu. Na taj način mi širimo istinu o agresiji, istinu o odbrani i istinu o karakteru onih koji sa nama ili oko nas žive. Ako mi ne uzmemo pouku iz ovih događaja, velike su šanse da nam se opet isto ponovi. Samo u maju 1992. na ovim prostorima je pobijeno 58 naše braće i sestara. U junu kada su pobijeni branioci Grivića i Vrančića i kada su ova sela spaljena, desila se i kasarna Lukavica kada je u samo jednoj noći odvedeno i ubijeno 47 naše braće. Ti koji su to počinili danas nam pričaju laži i isto nam misle što su mislili 1992, kazao je Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići.

Ostat će zapisano da su kućna ognjišta Bošnjaci branili cijeli mjesec. Poginulo je čak šest boraca koji su kod roditelja bili jedinci. Tri porodice su se već ugasile pošto nemaju nasljednik­a. Iako je agresor više puta pokušavao da zauzme Griviće, to nije uspio sve dok borcima nije ponestalo municije.

 ?? ?? Prvi upisni rok će trajati do 28. juna
Prvi upisni rok će trajati do 28. juna
 ?? ?? Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na mezarju
Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na mezarju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina