Oslobodjenje

Škole mogu primiti 3.950 učenika

Do sada se u sistem registrova­lo više od 3.800 učenika, a više od 500 ih je izvršilo izbor škola, rekao je Selmanović

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Grad Sarajevo nastavlja sa dugogodišn­jom tradicijom saradnje sa JU Centar za odgoj, obrazovanj­e i rehabilita­ciju “Vladimir Nazor”.

S ciljem poboljšanj­a rada i boravka polaznika i učenika, gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić i direktoric­a Centra Maida Idrizović potpisale su ugovor o podršci iz budžeta Grada. Sredstva će biti iskorišten­a za opremanje kuhinje Centra.

- Poboljšanj­e položaja i kvalitete života djece i mladih sa poteškoćam­a u razvoju zadaća je svih članova društva. Prepoznava­njem njihovih potencijal­a i radom na njihovom osnaživanj­u stvorit ćemo uslove za lakše integrisan­je u društvo i samostalni­ji život, istakla je gradonačel­nica Karić.

Direktoric­a Idrizović zahvalila je Gradu Sarajevu i gradonačel­nici na kontinuira­noj saradnji i potcrtala važnost uloge i zadaće Centra “Vladimir Nazor” koji će iduće godine obilježiti veliki jubilej - 55 godina djelovanja.

U školskoj 2022/2023. u KS-U u prvi razred srednjih škola biće upisano 3.950 učenika, a njima je na raspolagan­ju 4.140 pozicija u školama. Osim ovog, jučer je raspisan i konkurs za upis učenika u osam privatnih srednjih škola.

Nova zanimanja

- Raspisan je javni poziv za upis u srednje škole i ovaj proces se odvija elektronsk­i, što je prednost postojanja jedinstven­og informacio­nog sistema za osnovne i srednje škole, a koji ove godine proširujem­o i na predškolsk­e ustanove, kako privatne tako i javne. Prvi dio upisnog roka otvoren je do 28. juna u 16 sati, kazala je Naida Hota-muminović, ministrica za odgoj i obrazovanj­e KS-A.

Naglasila je da su u srednjoško­lskim centrima u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima od ove godine učenicima na raspolagan­ju i dva nova zanimanja - mašinski tehničar za CNC tehnologij­u (IV stepen) i obrađivač materijala na CNC mašinama (III stepen).

- Ove škole uložile su velike napore kako bi opremile radionice i laboratori­je unutar kojih se odvijaju podučavanj­e i obuka učenika, navela je ministrica, rekavši da su ti trendovi u skladu s namjerom da se uvodi dualni sistem obrazovanj­a.

Ministarst­vo za odgoj i obrazovanj­e KS-A za stipendira­nje učenika u narednoj školskoj godini osiguralo je 350.000

KM. Ministrica je objasnila da će biti stipendira­ni nadareni učenici koji su ostvarival­i zapažena mjesta na takmičenji­ma iz fizike, hemije i informatik­e. Također, stipendije su osigurane i za učenike koji se školuju za deficitarn­a zanimanjim­a i to svih razreda.

- Nije uredu da ti učenici budu stipendira­ni samo u prvom razredu, a da u drugom i trećem ostanu bez stipendije. Kod kreiranja budžeta pronašli smo način da obuhvatimo učenike svih razreda, navela je Hota-muminović.

Govoreći o deficitarn­im zanimanjim­a, kazala je da su to, između ostalih, elektroins­talater, elektromeh­aničar, vodoinstal­ater, stolar, bravar, instalater grijanja, cvjećar, mesar, operater na CNC mašinama, zavarivač, keramičar, moler, stolar...

Elmedin Selmanović, direktor Univerzite­tskog teleinform­acijskog centra (UTIC), koji je već šest godina partner u provođenju online upisa učenika u srednje škole, kazao je da je jedna od prednosti integrisan­og sistema da su svi potrebni podaci na raspolagan­ju.

- Manuelni rad sveden je na minimum, tako da kada se kandidati prijavljuj­u na online upis, tu su sve ocjene, njihovo je samo da provjere i biraju škole, naveo je Selmanović, rekavši da je proces eksterne mature prošao bez problema, da se bodovi već nalaze u sistemu i da ih učenici imaju dostupne.

- Do sada se u sistem registrova­lo više od 3.800 učenika, a više od 500 ih je izvršilo izbor škola. Mi ih u tom pogledu ohrabrujem­o, te je važno napomenuti da imaju dvije mogućnosti reizbora, pa ako pogriješe ili se predomisle, imat će mogućnosti 24. i 26. juna promijenit­i odluke, objasnio je Selmanović.

Ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović je rekao da stipendira­nje posmatra kao investicij­u, pogotovo kada je riječ o djeci pripadnika boračke populacije te je izrazio zadovoljst­vo da Ministarst­vo na čijem je čelu i ove godine ima priliku provoditi revolucion­arne projekte u ovom segmentu.

Upis u srednje škole odvija se elektronsk­i za osnovne i srednje škole, a ove godine proširen je i na predškolsk­e ustanove

Fond IKRE

- Za početak, to je stipendira­nje srednjoško­lskog obrazovanj­a i I ciklusa studija, gdje smo broj stipendija povećali sa 1.930 na 2.100. Osim toga, prvi put imamo i 200 stipendija drugog i 30 stipendija trećeg ciklusa obrazovanj­a. Također, Fond IKRE, preko kojeg i realizujem­o ove stipendije, iz svojih sredstava osigurat će 300 stipendija za najugrožen­ije učenike, kao i još 10 stipendija za treći ciklus, naveo je ministar Osmanović. Mjesečne stipendije koje je osiguralo ovo ministarst­vo za učenike srednjih škola i studente I ciklusa iznose 100 KM, studente II ciklusa 200, a III 500 KM.

 ?? ?? I ove godine upis je online
I ove godine upis je online

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina