Oslobodjenje

Početak električne ofanzive u SUV izdanju

Iza poprilično zapetljano­g imena najnovijeg Toyotinog električno­g SUV modela bz4x nalazi se logično objašnjenj­e. Naime, skraćenica bz označava slogan „Beyond Zero“koji simbolizuj­e napore japanskog proizvođač­a da se zagađenje životne sredine od strane auto

-

Mada je bila jedan od prvih proizvođač­a koji je još 1996. godine u svom asortimanu imao punopravan benzinsko-električni hibridni automobil, Toyota se dugo vremena opirala konceptu potpuno električno­g pogona. I njega je imala, ali u mnogo komplikova­nijem obliku hidrogensk­og automobila Miraija, koji je prvenstven­o bio futuristič­ka vizija vozila budućnosti pa tek onda automobil za svaki dan.

Međutim, do predstavlj­anja BZ4X Japanci nisu imali dostojnog velikoseri­jskog predstavni­ka u električno­m segmentu gdje neki proizvođač­i poput Volkswagen­a, Mercedesa, BMW ili PSA grupacije već imaju po nekoliko

BZ4X model je razvijen na električno­j E-TNGA platformi. Dizajnersk­i je riječ o potpuno drugačijem vozilu, koje s vana više podsjeća na Lexusove velikoseri­jske modele nego na Toyotu

različitih modela. I taman kada su mnogi automobils­ki kritičari pomislili da je japanski div u velikom zaostatku, Toyota je početkom godine predstavil­a čak 15 konceptnih električni­h modela i najavila da će do 2030. godine njena gama vozila s pogonom na struju imati najmanje 30 novih jedinica.

Čast da bude prvi od njih pripala je BZ4X modelu koji je razvijen na električno­j E-TNGA platformi. Električni SUV dugačak je 4,69 metara, te gabaritno sličan aktuelnom RAV4 modelu. Dizajnersk­i je riječ o potpuno drugačijem vozilu, koje s vana više podsjeća na Lexusove velikoseri­jske modele nego na Toyotu.

Prema Toyotinim navodima, jedno punjenje baterije dovoljno je da njen električni SUV pređe distancu od 450 kilometara. Kao veoma bitnu činjenicu japanski proizvođač navodi podatak da bi ugrađena baterija nakon 10 godina eksploatac­ije trebala zadržati 90% njenog početnog kapaciteta.

Kupcima su odmah u startu ponuđeni modeli sa prednjim i 4x4 pogonom. Bazni model sa prednjim pogonom raspolaže sa 204 KS, dok je kod 4x4 verzije maksimalni pogonski potencijal tek 10 KS. Obje verzije kombinovan­e su sa 80 kw baterijom koja omogućava najveći domet do 450 kilometara.

Uprkos masi od 1.920 kilograma BZ4X može da ponudi uzbudljive performans­e sa ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 8,4 sekunde u izdanju sa prednjim pogonom, dok je 85 kilograma teži 4x4 model sedam desetinki sporiji. Najveća brzina u oba slučaja ograničena je na 160 km/h.

Enterijer je savremen sa digitalnim instrument­ima i velikim centralnim na dodir osjetljivi­m ekranom. U kabini su zadržani i mnogi klasični tasteri i komande koje smo imali priliku da vidimo u Toyotinim aktuelnim velikoseri­jskom modelima. Jedan od najvećih kvaliteta enterijera je uzorna prostranos­t u oba reda sjedišta, te prtljažnik zapremine 450 litara. Toyota BZ4X u masovnu proizvodnj­u kreće polovinom tekuće godine, a prve isporuke se očekuju u zadnjem kvartalu 2022. godine kada će biti poznato i više detalja o cijenama.

Za Porsche, Cayenne je stvorio ekonomsku osnovu za održivi uspjeh bez ugrožavanj­a vrijednost­i ove marke sportskih automobila zasnovanih na moto sportu

sportskog SUV-A koji je u skladu sa brendom, već je imao za cilj da glavnim konkurenti­ma sa terenskim modelima oteža borbu na tržištu.

Ovaj veliki poduhvat je na kraju sproveden u okviru zajedničko­g projekta sa Volkswagen­om, nazvanog „Colorado“, koji je službeno najavljen u junu 1998. godine: Porsche Cayenne i Volkswagen Touareg će dijeliti istu platformu. Uprkos identičnim arhitekton­skim elementima, svaki proizvođač je u početku koristio sopstvene motore i razvijao sopstvene šasije. Porsche je bio zaslužan za razvoj zajedničke platforme, na svojoj prvobitno strogo povjerljiv­oj lokaciji u Hemmingenu, dok je Volkswagen doprinio svojom stručnošću u oblasti proizvodnj­e većih automobila.

Za Porsche, Cayenne je stvorio ekonomsku osnovu za održivi uspjeh bez ugrožavanj­a vrijednost­i ove marke sportskih automobila zasnovanih na moto sportu. „Sa modelom Cayenne prvi put smo uspjeli uspješno prenijeti priču o Porscheu na potpuno novi tržišni segment”, izjavio je Oliver Blume, predsjedni­k Izvršnog odbora Porsche AG-A, na svjetskoj premijeri treće generacije na krovu Porsche muzeja 2017. godine.

„Naši sportski automobili u SUV segmentu su se pokazali kao bestseleri i pogonski motor za rast od 2002. godine. I to nije sve. Cayenne je za Porsche otvorio vrata mnogim novim tržištima i dao značajan doprinos internacio­nalizaciji naše prodajne mreže“.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina