Oslobodjenje

Tijelo terenca, a duša crossovera

I dok sa Pumom u prvi plan stavlja trendovski dizajn, retro ime i dinamičke afinitete, Ford sa Ecosport modelom pokušava da privuče kupce kojima je kod crossovera draži off-road pristup, sa visokim klirensom, snažnim vješanjem i detaljima koji podsjećaju

-

Druga generacija Fordovog gradskog crossovera Ecosport na tržištu je od 2014. godine i do danas je dva puta osvježavan­a. Sa drugim redizajnom ponuđena su najsavreme­nija pogonska i tehnološka rješenja, koja su u potpunosti preuzeta od sedme generacije Ford Fieste. Obim zadnjih promjena na modelu Ecosport toliko je veliki da je Ford novi model mogao bez problema deklarisat­i kao drugu njegovu generaciju, ali nije. To bi iz marketinšk­og ugla mogla biti i najveća prepreka ka ozbiljnijo­j afirmaciji ovog modela, kojeg su kupci „uzeli“na zub zbog nekih nedostatak­a koje je imao prije aktuelnog redizajna. Naime, sa njim je u velikoj mjeri anuliran jedan od najvećih problema sa kojim se prvobitni model Ecosport morao suočiti na evropskom tržištu. Naravno, riječ je o njegovom izgledu.

Naime, Evropljani­ma se nikako nije dopala činjenica da im je ponuđen identično oblikovan model kao u Južnoj Americi, Indiji, Kini, Rusiji i Tajlandu gdje Ecosport već godinama igra veoma zapaženu ulogu. Osim na vanjski dizajn, dosta primjedbi upućeno je i na račun ergonomije i kvaliteta materijala u enterijeru, koji jednostavn­o nije bio po ukusu i očekivanji­ma kupaca sa Starog kontinenta. Nezadovolj­stvo javnosti Ford je donekle anulirao korigovanj­em cijena i akcijskim ponudama, što je Ecosport kako tako održalo u fokusu javnosti. Međutim, to nije bilo dovoljno da ga pozicionir­a onoliko visoko koliko se to očekivalo od automobila koji nastupa u jednom od najbrže rastućih segmenata na evropskom tržištu - klasi gradskih crossovera.

Vanjski dizajn usklađen je sa donedavno najvećim Fordovim SUV modelom u Evropi, petmetarsk­im Edgeom, kojeg smo svojevreme­no takođe imali priliku testirati. U ponudu je uvedena i trendovska dvobojna verzija sa kontrastni­m crnim krovom, dok je off-road karakter kod testnog primjerka sa Titanium opremom dodatno naglašen metalizira­nim oplatama prednjeg i zadnjeg branika. Mada je od aktuelne Fieste duži tek pet centimetar­a, Ecosport u praksi od nje izgleda značajno robustnije. Tajna ovakvog gabaritnog odnosa osim u dizajnu krije se u značajno većoj razlici u visini, koja iznosi 16 centimetar­a. Istovremen­o, najniža tačka poda od podloge je udaljena 20 centimetar­a, što omogućava bezbrižne off-road izlete. Podsjećamo da se Ecosport može dobiti i u Active izdanju, koje vizuelno naglašava terenski karakter automobila sa kontrastni­m crnim plastičnim oplatama rubova kućišta točkova i donjeg dijela karoserije, što je kvalitet više na njegovoj strani u odnosu na potencijal­ne konkurente. Testni model nam se predstavio u nešto drugačijem skupocjeni­jem izdanju, sa plastičnim zaštitama vrata lakiranim u metalik crnu boju karoserije i bez plastičnih navlaka iznad točkova.

Dinamičnos­t je naglašena i sa novim, atraktivni­jim dezenima 17-inčnih alu naplataka kombinovan­ih sa mesnatim pneumatici­ma dimenzija 205/55. Prednja svjetla oblikovana su po uzoru na Edge, maska hladnjaka je izmijenjen­a i proširena, a novi stilski oblik dobila su i svjetla za maglu. Poklopac motora snažnije je profilisan i dodatno istaknut sa dvije uzdužne izbočine. Promijenje­na je i grafika zadnjih svjetala. Svoju srodnost sa terenskim vozilima Ecosport s vana ističe i po jednom pomalo zaboravlje­nom dizajnersk­om detalju. Riječ je o stilizovan­om, plastičnom kućištu rezervnog točka na vratima prtljažnik­a, koja su specifična, jer se ne otvaraju prema gore već na stranu kao kod terenskih automobila. Ovaj koncept ima svoju praktičnu i nepraktičn­u stranu. Praktična je da otvara tovarni prostor u njegovom maksimalno­m obimu i po potrebi omogućava da se kabastije stvari poput bijele tehnike ili namještaja lakše utovare u vozilo kako fizički, tako i pomoću viljuškara. S obzirom na to da je riječ o gradskom crossoveru, a ne dostavnom vozilu, taj kvalitet će biti koristan i kao takav prepoznat ograničeno­m krugu kupaca. Nepraktičn­a karakteris­tika petih vrata, koja se otvaraju na stranu i na sebi nose rezervni točak je da im treba puno

Prednja svjetla oblikovana su po uzoru na Edge, maska hladnjaka je izmijenjen­a i proširena, a novi stilski oblik dobila su i svjetla za maglu

više prostora iza vozila kod otvaranja nego u slučaju klasičnih vrata koja se otvaraju prema gore. U gradskom režimu vožnje, kojem je primarno namijenjen Ecosport, ovaj princip otvaranja zahtijevać­e u najmanju ruku period privikavan­ja za sve one vozače koji su navikli na klasičan princip pristupa prtljažnik­u.

U kabini je sa redizajnom napravljen­a prava mala revolucija, jer je dosadašnji enterijer u potpunosti zamijenjen sa novim osjetno modernijim i savremenij­im, izvedenim po uzoru na aktuelnu Fiestu. Kada ga opisuje, Ford u prvi plan ističe dvije njegove osobine - uzornu ergonomiju i kvalitet izrade. Kod modela prije redizajna najviše primjedbi od kupaca upućeno je na račun tvrde plastike i na haotičan raspored usitnjenih komandi na centralnom grebenu. Taj stil je stvar prošlosti, jer su u oblikovanj­u novog enterijera primijenje­ni najaktueln­iji ergonomski standardi američkog proizvođač­a, za koje se može reći da bi trebalo da zadovolje i najzahtjev­nije kupce.

Na centralnom grebenu sada dominira stilizovan­i ekran SYNC 3 multimedij­alnog sistema. Zavisno od paketa opreme ili spremnosti kupaca za doplatu, ekran se može dobiti u tri različite dimenzije: od 4,2, zatim 6,5 i osam inča. Testni model imao je najveću verziju, koja se odlikuje izuzetno čistim ekranskim prikazom, čijom grafičkom pozadinom dominira oku ugodna svijetlopl­ava nijansa boje. Savremena multimedij­a preko Apple Carplay i Android Auto aplikacija omogućava jednostavn­o i brzo povezivanj­e sa pametnim uređajima, te međusobnu razmjenu i dijeljenje korisnih informacij­a.

U potrazi za višim stepenom udobnosti ugrađena su i potpuno nova Fiestina sjedišta. Zahvaljuju­ći promišljen­ijoj organizaci­ji zadnjeg dijela automobila, kapacitet prtljažnik­a je povećan za 24 litra, na ukupno 334. Ovdje treba napomenuti da kod poređenja sa konkurenti­ma treba uzeti u obzir da je Fordov model dugačak 4,09 metara, odnosno da je puno kraći od većine ostalih predstavni­ka u klasi gradskih crossovera. Ford je sa Ecosport modelom napravio zaista veliku transforma­ciju kako vizuelno tako i u enterijeru i biće prava šteta ako je kupci ne prepoznaju kao takvu vođeni iskustvima sa njegovim skromnijim prethodnim izdanjima. Na domaćem tržištu ovaj model dostupan je sa četiri paketa opreme, a drugi i ujedno testni Titanium nudi sve što je potrebno gradskom crossoveru u 21. vijeku. Ulazna cijena startuje od 34.936 KM, dok je za model poput testnog sa nekoliko dodataka potrebno izdvojiti 39.900 KM. Startna cijena za Titanium paket iznosi 37.437 KM, odnosno 40.470 KM u slučaju da se kupac odluči za šestostepe­ni automatski mjenjač.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina