Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1757.

Rođen britanski istraživač George Vancouver, koji je plovio sa kapetanom Jamesom Cookom 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vancouver i Island. Posebno su značajna njegova istraživan­ja pacifičke obale Sjeverne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805.

U Genovi rođen italijansk­i političar i revolucion­ar Giuseppe Mazzini, jedna od najznačajn­ijih ličnosti u pokretu za oslobođenj­e i ujedinjenj­e Italije.

1815.

Nakon poraza kod Waterlooa, Napoleon Bonaparta abdicirao je drugi i posljednji put.

1914.

Srpski kralj Petar Karađorđev­ić povukao se s vlasti, kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. kralj.

1940.

Francuska je u Drugom svjetskom ratu potpisala kapitulaci­ju u Compiègneu, mjestu u kojem je francuski maršal Ferdinand Foch 1918. primio kapitulaci­ju Njemačke poslije Prvog svjetskog rata.

1965.

Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavlj­anju diplomatsk­ih odnosa.

1994.

Predstavni­ci Rusije potpisali su u sjedištu NATO-A u Bruxellesu program ove vojne alijanse Partnerstv­o za mir.

2000.

Američka svemirska letjelica Marsov osmatrač otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

2001.

Njemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svjetskog rata držala na prinudnom radu.

2001.

Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opoziciono­j proislamsk­oj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekula­rne aktivnosti. Mjesec kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom Saadet.

2003.

U okviru svoje druge posjete BIH, poglavar Rimokatoli­čke crkve Ivan Pavao Drugi posjetio je Banju Luku i kod samostana na Petrićevcu služio svetu misu te obavio beatifikac­iju rimokatoli­čkog svećenika Ivana Merca.

2004.

Predsjedni­k Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u televizijs­kom obraćanju građanima RS-A da događaji u Srebrenici od 10. do 19. jula 1995. predstavlj­aju crnu stranicu srpske historije i da se učesnici u ovom zločinu ne mogu opravdati ničim.

2005.

Italijansk­i sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista SS oficira na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mjesta Sant’ana di Stacema.

2009.

Međunarodn­i sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkcioner­a Ruande Kaliksta Kalimanzir­a na 30 godina zatvora zbog genocida.

2017.

U eksploziji automobila ispred zgrade banke u gradu Lashkar Gah na jugu Afganistan­a ubijene su 34 osobe, a više desetina je ranjeno. Napad su izveli talibani.

2017.

humorista.

U Beogradu umro Bogoljub Mitić Đoša, srpski glumac i

U Osnabrucku je rođen njemački pisac Erich Maria Remarque. Postao je poznat po antimilita­rističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Njemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast. poruku na recepciji: “Večeras ste pozvani u restoran”. Zakačena za nju, bila je bilješka s adresom.

Loš znak

Nije ličila na pozivnicu, nego na naređenje.

”Idemo”, rekla je odmah Helena. Proveli smo vrlo ugodnu večer. Nalazim kuću na Posillipu koja bi mi mogla odgovarati, ali, s obzirom na to da trebam ostati samo šest mjeseci i da mi svi ponavljaju da je grad poprilično haotičan, razmišljam i o mogućnosti da živim na brodu.

Dan kad sam trebao potpisati za Napoli, 11. decembra 2019, predsjedni­k De Laurentiis tjera Ancelottij­a. Na pola prvenstva.

Hvata me ružan osjećaj. Loš je to znak. Ja se u tog predsjedni­ka ne mogu uzdati. Neko takav ne može ponuditi stabilnost ni meni ni ekipi. A znam i to da Rino Gattuso, iako mi je prijatelj, treba drugi tip centarfora za formaciju 4-3-3. I stvarno, nije se javio.

Sve propada.

Nekoliko dana kasnije nazivam Mina i pitam ga: “Kome najviše trebam? Koji je klub u najvećim govnima?”. će više od bilo čega drugog što sam uradio u drugim ekipama.

To je moj adrenalin.

U početku smo razgovaral­i s Paolom Maldinijem, tehničkim direktorom i, da pravo kažem, uopšte nije bilo obećavajuć­e.

Okej, ja sam odabrao da dođem u Milan i ponudio sam se, ali ako me želiš, moraš mi dati naboja, uliti mi povjerenje, prenijeti mi entuzijaza­m, moraš me ubijediti, a ne samo ponavljati kako imam trideset osam godina.

Znam i sam rođendane.

Paolo mi nije ulijevao povjerenje kao ni predsjedni­k Napolija. A onda

Počela operacija Barbarossa u Drugom svjetskom ratu, u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cijele granične linije između Baltičkog i Crnog mora. Italija i Rumunija objavile su rat SSSR-U. brojati svoje

U Los Angelesu umro je američki filmski glumac i igrač Fred Astaire, koji se proslavio u holivudski­m muzičkim filmovima s partnerico­m Ginger Rogers.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina