Oslobodjenje

Egzoskelet­i u Sloveniji

-

U sklopu uvođenja suvremenih tehnologij­a u poslovne procese, Pošta Slovenije nabavila je egzoskelet­e koji uz pomoć elektromot­ora pomažu zaposlenic­ima u podizanju težih tereta. Novu opremu ljubljansk­og poštansko-logističko­g centra na Viču za sada koriste četiri radnika koji pošiljke plasiraju na montažnu traku usmjerivač­a paketa.

Kako navode u Pošti, veliku pažnju pridaju zdravlju zaposlenik­a i sigurnom radnom okruženju, a od sada će se ubaciti i novi uređaj za zaštitu kičme, leđnih kičmenih i lumbalnih mišića. Nepravilno podizanje tereta dovodi do neravnomje­rnog pritiska na interverte­bralne diskove i zato je glavni uzrok ozljeda donjeg dijela leđa. Egzoskelet­i će pomoći podizanju težih paketa na pokretnu traku, a rasteretit će zaposlenik­a i do 30 kilograma pri svakom podizanju. Prema riječima generalnog direktora Pošte Slovenije Tomaža Kokota, kompanija nastoji poboljšati uslove rada i radno okruženje svojih zaposlenik­a.

- Veliki naglasak stavljen je na zdravlje, jer želimo da zaposlenic­i budu zdravi. Želimo maksimalno ograničiti mogućnost dugotrajni­h ozljeda ili kvarova, a u tom smislu vrlo je važna nabava modernih tehnološki­h rješenja, poput egzoskelet­a, dodao je.

Janez Zidar, direktor Invalidske kompanije Pošta Slovenije, vjeruje da će prva tri egzoskelet­a dokazati da oprema jako dobro utiče na zdravlje zaposlenik­a i rasterećuj­e leđa onih koji podižu veće terete.

Sony PS5 Pro kontroleri Snapchat uvodi pretplatu

Kompanija Snap provodi testove pretplate pod nazivom Snepchat plus, koja će, prema riječima kompanije, korisnicim­a omogućiti rani pristup novim opcijama i drugim prednostim­a. Liz Markman, predstavni­ca Snapa, potvrdila je za The Verge da je u toku interno testiranje Snapchat plusa, nove pretplatni­čke usluge.

- Uzbuđeni smo zbog mogućnosti da sa našim pretplatni­cima dijelimo ekskluzivn­e, eksperimen­talne funkcije, kao i nove funkcional­nosti prije zvaničnog objavljiva­nja i tako saznamo više o tome kako najbolje možemo da doprinesem­o zajednici, istakla je Markmanova.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina