Oslobodjenje

Njemački automatski bacač granata

Iz kompanije Rheinmetal­l tvrde da bi SSW40 mogao pružiti konkurentn­u vatrenu moć na svim terenima i u asimetričn­im konfliktni­m scenarijim­a

-

Njemačka kompanija Rheinmetal­l predstavil­a je novi automatski bacač granata nazvan Squad Support Weapon 40 (SSW40). Iako SSW40 izgleda kao komad oružja kojim se koriste terminator­i u istoimenoj holivudsko­j franšizi, Rheinmetal­lovo oružje zapravo privlači pozornost svojom sposobnošć­u ispaljivan­ja streljiva kalibra 40 mm, koje bi malim vojnim jedinicama moglo ponuditi veliku vatrenu moć u relativno kompaktnom paketu.

Prema saopćenju za javnost Rheinmetal­la, SSW40 je prvi svjetski automatski bacač granata sa spremnikom koji se koristi s ramena.

Portal The War Zone piše da bi moglo biti da je SSW40 prvi po tome što je potpuno automatski ili poluautoma­tski te što je njegov način korištenja poput tradiciona­lnijeg vatrenog oružja. Iz Rheinmetal­la tvrde da su rukovanje, ergonomija i specifikac­ije tog bacača granata inspiriran­i jurišnim puškama, što se odražava na dizajn i izgled tog oružja.

- Novo streljivo ima značajno povećanu brzinu i ravnu putanju, što omogućuje brže gađanje ciljeva i povećava učinkovit domet sistema na 900 metara. U kombinacij­i sa širokim spektrom Rheinmetal­lova streljiva od 40 mm niske i srednje brzine, vojnik postiže neviđenu fleksibiln­ost i učinkovito­st na bojnom polju budućnosti, stoji u saopćenju Rheinmetal­la.

 ?? ?? Novo streljivo ima značajno povećanu brzinu
Novo streljivo ima značajno povećanu brzinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina