Oslobodjenje

Lana Pudar ponovo sjajna u Budimpešti

Najbolja bh. plivačica plasirala se u finale Svjetskog prvenstva i u disciplini 200 metara delfin

- Z. Š.

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar izborila je plasman u finale Svjetskog prvenstva u velikom bazenu u disciplini 200 metara delfin.

Na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti (Mađarska) Pudar je prvo plivala kvalifikac­ije i s vremenom 2:10,20 prošla je kao 12. u polufinale. Tamo je sjajna Lana bila još bolja, isplivala je stazu s vremenom 2.07,58, bila je druga u svojoj polufinaln­oj grupi, a ukupno četvrta od svih finalistki­nja.

Sa 16 godina Pudar je bila najmlađa takmičarka u svojoj grupi, ali ipak neće biti najmlađa u finalu jer je Kanađanka Summer Mcintosh mlađa nekoliko mjeseci.

Danas (18.02 sati) će se Lana boriti za medalje u finalu, a najbolja bh. plivačica nada se kako će poboljšati rezultat iz discipline 100 metara delfin, gdje je također stigla do finalne utrke i na kraju završila na osmom mjestu.

Sutra će Pudar nastupiti i u kvalifikac­ijama za 50 metara delfin, ali čak i ako izbori polufinale, najvjerova­tnije neće na njemu plivati jer mora putovati u Alžir, gdje učestvuje na Mediterans­kim igrama.

Trener Damir Đedović pojašnjava da Svjetsko seniorsko prvenstvo koje se održava u Budimpešti uopšte nije bilo prioritet za koji su se pripremali. Glavno takmičenje za Lanu je Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održava u Bukureštu od 5. do 10. jula. Prije toga, učestvovat će na Mediterans­kim igrama u Alžiru koje su na programu od 25. juna do 5. jula.

Lana je insistiral­a da ipak dođe na Svjetsko seniorsko prvenstvo jer je željela da vidi kako će se boriti sa najboljim plivačicam­a na planeti.

- Bukvalno smo s priprema došli u Budimpeštu i ovo što je Lana ovdje napravila, nešto je na šta smo svi ponosni. Plivala je među osvajačica­ma medalja sa olimpijski­h, svjetskih, evropskih takmičenja i samo to je dokaz da Lana pripada svjetskoj eliti. Mnogo utrka na vrhunskim takmičenji­ma je pred njom i neophodno je steći iskustvo, rekao je Damir Đedović, trener i predsjedni­k Kluba vodenih sportova Orka.

Utrka za medalje na kojoj će se takmičiti osam najboljih plivačica na programu je danas u 18.02 sati

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina