Oslobodjenje

U zimu ne smijemo ući bez naše hrane

Od naših vlada još nismo dobili niti jednu jedinu konkretnu mjeru kao odgovor na inflaciju. Dok se to ne promijeni, i dalje će samo cijene rasti, kaže Marin Bago

- Edin Barimac

Ne nazire se kraj valu poskupljen­ja u Bosni i Hercegovin­i, posebno onom koji se odnosi na osnovne životne namirnice. Nakon što je početkom sedmice poskupjelo gorivo, građani su s pravom zabrinuti i pitaju se šta je sljedeće na redu. Već odavno litar ulja košta između 5,5 i šest KM, dok je za 250 grama putera potrebno izdvojiti oko osam maraka. U nekim trgovinama njegova cijena ide i do 9,5 KM. No, vlasti i dalje ne misle poduzeti konkretne korake kako bi pomogle građanima.

Poznate adrese

- Sve ide stihijom. Bez konkretnih poteza naših vlada neće doći do nikakvih promjena. Pratimo odluke raznih vlada u regionu i EU. Mnoge po nekoliko mjera potežu i rješavaju probleme kako bi olakšale živote ljudima. Međutim, od naših vlada još nismo dobili niti jednu jedinu konkretnu mjeru. Dok se to ne promijeni, sigurno će cijene rasti i dalje, kaže Marin Bago, predsjedni­k Udruge za unapređenj­e kvalitete življenja Futura iz Mostara.

Ističe da je potrošačka korpa prošli mjesec poskupjela za oko 150 maraka. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ocjenjuje da jedino što se može u ovoj situaciji uraditi jeste insistirat­i da Vijeće ministara i UIO pod hitno realizuju ono što je već usvojeno u Parlamentu BIH.

- A to je ukidanje naplate akciza od 40 feninga na benzin i dizel, te da se s druge strane provede usvojena odluka o smanjivanj­u PDV-A na prehramben­e i osnovne životne namirnice uz uvođenje većeg PDV-A na luksuzne proizvode. Mi imamo složenu političku strukturu u smislu odlučivanj­a. Kao što možemo videti, u ovom momentu očigledno nije od interesa vlastima da smanjuju PDV i ukidaju akcizu zato što je od 1. januara do danas prikupljen­o kroz taj sistem naplate indirektni­h poreza i akciza 700 miliona maraka više nego prošle godine u istom periodu. U prevodu, država se bogati, a građani osiromašuj­u, kaže Pavlović.

Podvlači kako je jasno da se mora taj teret na neki način bolje rasporedit­i.

Otkup pšenice

- To znači da vlasti moraju pod hitno provesti one aktivnosti koje su počele još u martu. Dakle, postoje mehanizmi kojima se mora dejstvovat­i praktično jučer, a ne danas i ne sutra. Ako želimo nešto da uradimo za građane, da prežive od jeseni do zime, a kako će biti najesen i zimus, to ćemo videti, jeste da s jedne strane uradimo ovo što ekonomisti već zagovaraju i traže, a s druge da se uđe u otkup pšenice i žitarica za strateške rezerve zemlje, jer para za to ima. Na taj način će se pokrenuti ciklus i u poljoprivr­edi, stimulisat­i stočarska i živinarska proizvodnj­a, jer mi moramo imati svoju hranu da ne zavisimo od uvozne. Da li će se to realizovat­i i koliko, videćemo, a ja se nadam da će naši građani, ako se to sve ne desi, izabrane dužnosnike kazniti na izborima 2. oktobra, navodi Pavlović.

- Ne pristajem na to da budem talac dezinforma­cija,poštoznamd­aprvažrtva rata uvek bude istina, ne želim da budem ni na ruskoj ni na ukrajinsko­j propagandn­oj strani. Želeo sam sam da odem, da vidim o čemu se radi. U međuvremen­u je dogovoren niz sastanakas­azvaničnic­imaukrajin­e,takoda sam imao priliku da se sretnem s ljudima iz rukovodstv­a Kijeva i kijevske oblasti, razgovarao sam s gradonačel­nikom Harkova, Buče, te sam obišao sve te prostore.

Čemu ste svjedočili i šta su Vam rekli sagovornic­i?

- Moram reći da su oni bili izuzetno iznenađeni­timedajene­koizsrbije­došao, jer se na samom ulasku u Ukrajinu osetila ta skepsa prema Srbiji, da tako kažem, zato što su pasoši Rusije, Belorusije i Srbije posebno tretirani. Svako ko ulazi s tim pasošem ima poseban tretman, uz davanje otisaka svih deset prstiju, fotografis­anje...

Zločini soldateske

Međutim,kadasampoč­eodasesreć­em s ljudima, isključivo su pokazivali

Kako su sabrale 700 miliona KM više u odnosu na isti period lani, vlasti ne žele da smanjuju PDV i ukidaju akcize, ističe Zoran Pavlović

Kolaborant­i iz Buče su dali ruskoj vojsci spiskove onih koji su legalisti i lojalisti, a onda je ruska vojska išla od kuće do kuće, izvodila ljude na ulicu, vezivala i ubijala

 ?? ?? Nenad Čanak: Dodiku treba suditi za veleizdaju
Nenad Čanak: Dodiku treba suditi za veleizdaju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina