Oslobodjenje

Na opće izbore ide 145 pol

Centralna izborna komisija BIH je 2018. ovjerila oko 7.500 kandidata za učešće na izborima. Taj broj će ove godine vjerovatno biti i veći, kazao je Suad Arnautović

-

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovin­e ovjerila je prijave 145 političkih subjekata za učešće na oktobarski­m opštim izborima. Od tog broja je 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Teče rok

- Međutim, na glasačkom listiću će se naći ukupno 137 političkih subjekata, jer ime političke stranke koja samo u okviru koalicije učestvuje na izborima neće se naći na glasačkom listiću, rekao je predsjedni­k CIK-A Suad Arnautović, dodajući da je ovo preliminar­ni podatak, jer ne znaju hoće li svi politički subjekti imati i ovjerene kandidatsk­e liste.

Poređenja radi, na opštim izborima prije četiri godine učestvoval­o je 128 političkih subjekata, od toga 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

Redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću CIKBIH će utvrditi žrijebom do 21. jula. Rok za podnošenje kandidatsk­ih lista počeo je teći jučer i traje do 4. jula do 16 sati.

- CIKBIH je za opće izbore 2018. ovjerio oko 7.500 kandidata za učešće na izborima. Taj broj će ove godine vjerovatno biti i veći, ističe Arnautović.

Dodaje i kako će političkim strankama sada biti olakšano da formiraju i dostave CIK-U kandidatsk­e liste putem aplikacije e-kandidati, što je još jedan korak u procesu digitaliza­cije izbornog procesa u BIH. No, ostaje obavezno dostavljan­je potpisane i ovjerene dokumentac­ije i u štampanoj formi.

Iz Njemačke su unos podataka završile 5.103, Švedske 2.653, Austrije 1.890, a Švicarske 1.751 osoba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina