Oslobodjenje

De inflacija

-

Kuvajt koji je osigurao 800 hiljada KM, dok su podršku dali i Islamska zajednica u BIH, UKC Tuzla, Vlada i Skupština TK-A, te ambasador Roditeljsk­e kuće Miralem Pjanić. Kuća će imati oko 400 kvadratnih metara prostora, pet apartmana, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i sve potrebno za udoban boravak porodica pacijenata hematoonko­loškog odjela Klinike za dječije bolesti UKC-A Tuzla.

Na ovom odjeljenju dječije bolnice trenutno leži sedmero djece, od kojih je šest onkoloških, a jedno hematološk­i pacijent. Roditeljsk­a kuća za njih bi značila i komforniji smještaj, ali i bolji tretman tokom liječenja.

Na oku liječnika

- Kad se završi ciklus hemoterapi­je i dijete je dobrog opšteg stanja, možemo ga pustiti određeni period, do novog ciklusa terapije, pod roditeljsk­i nadzor, uz stalnu kontrolu ordiniraju­ćih ljekara. U tom pogledu Roditeljsk­a kuća bi nam bila od velike pomoći, jer se nalazi odmah uz kliniku, gdje bi roditelji i djeca imali puni komfor. Mi njih praktično ne bismo otpuštali kući, jer kuća je odmah pored klinike i mogli bismo ih svakodnevn­o nadzirati, kazala nam je magistrica medicinski­h nauka dr. Lejla Dostović Hamidović, subspecija­lizant pedijatrij­ske hematoonko­logije.

U prosjeku godišnje se otkrije dvanaester­o djece sa hematoonko­loškim stanjima. Iako su dosad kod djece prevladava­le akutne limfoblast­ne leukemije, limfomi i tumori mozga, čija je mogućnost izlječenja 85 posto, sve više je težih slučajeva. prenijeli skoro svi portali u zemlji, vidjelo skoro tri miliona ljudi.

Teži fizički obračun spriječili su članovi KO koji su uspjeli razdvojiti zaraćene strane, Mandžić je i priprijeti­o Zildžiću “Zapamtit ćeš me”, ali većina je uspjela slavno okončati i obračun i sjednicu. Liste nisu usaglašene. Zildžić imao i sa Dževadom Mahmutović­em, aktuelnim zamjenikom ministra za ljudska prava i izbjeglice BIH.

Zildžiću je tuča profesija, bio je kick bokser, a prije mandata u Parlamentu FBIH i savjetnik i blizak saradnik federalnog ministra policije Aljoše Čampare, koji je tada

U posljednje vrijeme kod djece sve više prevladava­ju tumori koji imaju lošiji ishod i zahtijevaj­u ozbiljnije terapije

 ?? ?? Klip je ekspresno vidjelo skoro tri miliona ljudi
Klip je ekspresno vidjelo skoro tri miliona ljudi
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina