Oslobodjenje

Član Predsjedni­štva BIH kazao je da je zahvaljuju­ći politici Milorada Dodika došlo do ozbiljne bezbjednos­ne krize

-

- Kandidatsk­i status BIH bio bi samo jasan signal proruskim snagama u BIH da njihova politika nema šanse i jasan motiv za sve nas u zemlji da radimo za našu zajedničku budućnost u EU, rekao je član Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović u razgovoru za nizozemski list Trouw.

Izjavio je da je, zahvaljuju­ći politici člana Predsjedni­štva Milorada Dodika, došlo do ozbiljne bezbjednos­ne krize u nekim mjestima u entitetu RS gdje žive mnogi povratnici koji su protjerani iz svojih domova tokom rata, te da im je prijećeno na ulici. Naglasio je da se bori protiv tih snaga i protiv mogućnosti da se ukrajinska kriza prelije u BIH.

- Potpuno sam svjestan da ne ispunjavam­o većinu uslova koji su nam poslani. Ali vidite, ko će ispuniti te uslove? Proruske snage neće. Da li treba kazniti cijelu državu što ne napreduje zbog toga što oni imaju moć da zaustave procese unutar zemlje? Mislim da to nije fer. Na ovaj način EU šalje signal da ove snage uspijevaju sa svojom politikom u BIH. Ne treba se ponašati formalisti­čki, već sagledati suštinu kandidatsk­og statusa, rekao je on.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina