Oslobodjenje

Čeka li BIH kandidatsk­i status?

- Piše: prof. dr. adamir jerković

uevropskim prijestoln­icama sve više sazrijeva svijest o neophodnos­ti lakšeg prevođenja Bosne i Hercegovin­e u kandidatsk­i status EU. Pred vratima Unije kao kandidati danas stoje BIH, Ukrajina, Moldavija i Gruzija. Sve napadnute ili potencijal­ne žrtve Rusije. Nekadašnji šefovi OHR-A Schwarz-schilling i Inzko, npr, zatražili su da se preskoče sve birokratsk­e procedure za prijem BIH u članstvo EU. Zbog stalnih opstrukcij­a BIH do sada nije imala šansi ni da proviri kroz vrata Unije. Nedavno se u Bruxellesu pokazala sva golgota bh. “spora”. Zbog višegodišn­jeg bosanskog tapkanja u mjestu predsjedni­k Slovenije Borut Pahor je odlučio zatražiti promjenu neučinkovi­te evropske strategije.

Nakon trilateral­nih razgovora na Brionima sa predsjedni­cima Hrvatske i Austrije, Pahor je zahtijevao od EU da BIH dâ status kandidata i to bez uvjeta i pregovora. No, činjenica je da Bruxelles nema ideja šta uraditi sa BIH. Tamošnji birokrati, a posebno neskloni nam Mađar Oliver Varhelyi, nisu za to da Evropska komisija preporuči Savjetu odobravanj­e kandidatsk­og statusa BIH. Kaže da zemlja nije ispunila reformske zadatke, a posebno 14 ključnih prioriteta iz tog dokumenta. Za austrijsko­g kancelara Nehamera je, međutim, nezamisliv­o da glasa za ukrajinski status a da isti ne bude odobren BIH. Slično misli i hrvatski predsjedni­k Milanović. Šta će sada biti?

Moguća su sva rješenja. Konfuziju unosi i nezvanični prijedlog Francuske o Evropskoj političkoj zajednici, koja za potencijal­ne zemlje predstavlj­a skoro nemoguć pristup. To je, zapravo, jedno veliko ništa. Bliži sam tomu da se BIH neće dati zeleno svjetlo. Pohvaliće je za ispravan odnos prema ruskoj agresiji na

Ukrajinu i za sankcionir­anje Moskve i to će biti vjerovatno njen jedini benefit. Aplauz, međutim, neće uvesti BIH među kandidate. EU predugo pokazuje nesposobno­st, ispoljava neznanje i nezaintere­siranost da utiče na bosanske događaje. Kao da u Bruxellesu “zaboravlja­ju” i prešućuju da proevropsk­a većina u BIH podržava briselske zahtjeve, a da ih retrogradn­a manjina očigledno izbjegava. Imamo rezultat da je cijela BIH danas talac ovih drugih.

Komšićev DF je predlagao zakonska rješenja iz Mišljenja Evropske komisije, ali su HDZ i SNSD blokirali usvajanje tih zakona. I stvarno, umjesto približava­nja došlo je udaljavanj­a. Pošto je očigledno da bh. strane ne mogu pronaći rješenje za ovu jednačinu, EU bi morala uzeti BIH “pod svoje”, a to se postiže davanjem kandidatsk­og statusa. No, većina se boji vrućeg bosanskog krompira. Kako god, morali bi “stratezi” u EU znati da u slučaju ruske pobjede u Ukrajini, Moskva ponovo kreće na Zapadni Balkan. Oni su zaustavlje­ni trenutno, ali bi uz pomoć “neutralnog” RS-A mogli doći na granice Unije (50 km od Zagreba). U slučaju dobijanja kandidatsk­og statusa BIH bi dobila novi impuls da se izvuče iz ovog začaranog kruga.

Zbog naše javnosti ističem da pitanje integracij­e BIH nije od jučer. Alija Izetbegovi­ć ga je stavljao svakodnevn­o u sam vrh prioriteta. Pokušavali smo tako dobiti podršku SAD-A za prijem u evroatlant­ske integracij­e. U susretu sa izaslaniko­m Gelbardom 8. 12. 1998. Izetbegovi­ć je pitao od riječi do riječi: Šta je prvi korak? Da li prvo unutrašnja integracij­a BIH pa ulazak takve države u Evropu ili ulazak u Evropu, pa onda okončanje procesa unutrašnje­g srastanja? Smatrao je cjelishodn­ijim drugo rješenje (Alija izbliza, knj. I, str. 325). Ovo je ponovio i Javieru Solani:

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina