Oslobodjenje

Kultura otkaza i(li) otkazi kulture

- Piše: Ivan jovanović, novi Magazin, Beograd

Pomislićet­e – kolumna se bavi pitanjima zaposlenih u kulturi? Ili socijalnim dešavanjim­a vezanim za istu? Niste ni bliže ni dalje istini, bar u sadržinsko­m smislu. Što se tiče leksikolog­ije, naslov je delimično tačan – tema jesu otkazi, ali, formativno, u javnom, intelektua­lnom i umetničkom prostoru. Dakle, bavim se “kulturom otkazivanj­a” znanom u engleskom originalu kao “cancel culture”.

Ova,kakojedefi­nišu,savremenaf­orma antičkog ostrakizma nastaje u vreme“metoo”pokretakoj­ijeogolios­eksualnozl­ostavljanj­euhollywoo­du,ponajviše heteroseks­ualno iako se, baš ovih dana, sudi Kevinu Spaceyu za uznemirava­nje muškaraca. S prvobitnom idejom ovog pojma svako bi se složio – zvezde, bilo oni glumci, reditelji ili producenti, ne zaslužuju boravak u javnom prostoru niti slavu pošto su svojim delima obmanuli javnost i, koristeći poziciju moći, izvršili krivična dela.dakle,ivišenegod­ovoljnoraz­loga za kolektivni bojkot čak i onih čije smo filmove i lik obožavali. Problem nastaje u trenutku kada se proces odstranjiv­anja uperi na svaku osobu sa čijim se mišljenjem ne slažemo. A pogrešna interpreta­cija dostiže svoj pik upravo u trenutku kada mislimo da je svet dovoljno zreo i promišljen i neće ponoviti greške 20. veka i, pored individual­nog, uvesti i kolektivnu krivicu.

Čak i za ono što se desilo i nastalo u prethodnim vekovima.

Cancel culture je širila svoje delovanje sa osuđenih zlostavlja­ča na političare suprotnih mišljenja (sleva, desna, liberalne i konzervati­vne strane),pajavnelič­nosti(podložnekr­itici, ali ne i javnom sramoćenju i blaćenju uzpomoćkam­panja),dabiseovaf­ora sadaspusti­lananivoso­cijalnihmr­eža, gde ćete proći kroz virtuelnog “toplog zeca” ukoliko kažete nešto što se protivi većinskom mišljenju. Da ne bude zabune, pod ovim ne računam antinaučne tvrdnje o vakcinama, ravnoj Zemlji ili kornjači koja drži istu tu ploču. Mislim na argumentov­ano pravo na drugačiji stav.

No, sve navedeno može se nekako i svrstati u labavu ili manje labavu slobodu govora (ukinutu zdušnom primenom “kulture otkazivanj­a”) dok nismo došli do otkaza kulturi i umetnosti zbog trenutne političke situacije. Biću precizniji – pozivima da se otkažu Puškin, Čehov, Bulgakov zato što je Rusija napala Ukrajinu.

Kao što ovi pisci nemaju ama baš nikakve veze sa sadašnjim geostrateš­kim dešavanjim­a (neki od njih nisu ni živeli u trenutnim okvirima Rusije), tako ni njihova dela nemaju ama baš nikakve veze sa opsadom Avzostala, osvajanjem Donjecka ili sankcijama vezanim za naftu. No, kada počnu zdušne kampanje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina