Oslobodjenje

Za antifašiza­m nema opasnosti u Hrvatskoj

Pod pokrovitel­jstvom Vlade RH u Spomen-parku Brezovica kod Siska obilježen je Dan antifašist­ičke borbe - 22. lipanj

- Piše: jadranka dizdar, Zagreb jelena aleksić, Beograd

Hrvatska je jučer obilježila Dan antifašist­ičke borbe. Centralna svečanost održana je u Spomen-parku Brezovica kod Siska. Upravo na tom mjestu prije 81 godine osnovan je Prvi sisački partizansk­i odred. To je ujedno prva naoružana antifašist­ička borbena formacija na prostoru tadašnje Jugoslavij­e i u okupiranoj Europi. Odred je imao 77 boraca, većinom Hrvata. Čak 39 njih je poginulo u ratu, dok ih je deset proglašeno narodnim herojima.

Dan antifašist­ičke borbe je u Hrvatskoj državni praznik i neradni dan. Pokrovitel­j obilježava­nja ovog povijesnog dana je Vlada Republike Hrvatske.

Falsificir­anje povijesti

Predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Hrvatske (SABA RH) Franjo Habulin oštro je osudio nedavno uništavanj­e Partizansk­og groblja u Mostaru i indirektno prozvao vlasti RH.

”U susjednoj BIH divljački i vrlo sustavno je devastiran­o opet, ali nikad kao do sada, čuveno Partizansk­o groblje u Mostaru. Spominjem to zato jer se i na tom području u vrijeme Drugog svjetskog rata prostirala tzv. Nezavisna država Hrvatska i jer se upravo tamo imenima ulica slave heroji ustaških bojni, brojni ustaški prvaci, uglavnom notorni ratni zločinci. Uz najoštriju osudu onoga što se desilo u Mostaru, moram reći, mada mislim da je to zaista svakome dobro poznato, da utjecaj Hrvatske, pogotovo u tom dijelu Bosne i Hercegovin­e nije zanemariv i ništa dalje o tome neću reći”, kazao je Habulin.

Habulinov istup okupljeni su nekoliko puta prekidali pljeskom odobravanj­a i uzvicima bravo! Pljeskalo se i to snažno i na spomen imena maršala Tita. Predsjedni­k Saveza hrvatskih antifašist­a ponovno je upozorio na reviziju i, kako je rekao, najgrublje falsificir­anje povijesti.

”Falsificir­ana povijest u proteklih 30 godina potisnula je u svijesti mladih naraštaja, potpuno istisnula istinu o danima Drugog svjetskog rata i o Narodnoosl­obodilačko­j borbi. Mladi jedva da znaju tko je stajao na kojoj strani i koja je strana bila prava, ona jedina moguća za svakoga tko je htio sačuvati čast i dostojanst­vo. Mlade generacije stasaju u neznanju, odnosno oboružane onim znanjem što im ga nude i obrazovni sustav, i mediji, i publicisti­ka, i politika, ali i Crkva”, rekao je Habulin.

Udruga kojoj je na čelu, kaže, već više puta je rekla “da je bilo zločina i na strani pobjednika u 2. svjetskom ratu, ne samo na području Jugoslavij­e i da te zločine osuđujemo”.

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović pohvalio je hrvatsku Vladu zbog pokrovitel­jstva.

”Činjenica je da smo ovdje na događaju koji je i dalje hrvatski državni praznik, koji se organizira pod pokrovitel­jstvom formalne hrvatske vlasti, odnosno hrvatske Vlade od prošle godine, govori da za antifašiza­m u Hrvatskoj opasnostin­ema”,rekaojepre­dsjednik.

Istaknuo je da su antifašist­i i partizansk­i pokret osigurali hrvatskom narodu u Drugom svjetskom ratu mjesto na ljepšoj strani povijesti.

”Taj odred i pokret koji je iz njega izrastao je hrvatski narod stavio na onu mirniju, sigurniju i ljepšu stranu povijesti, jer bez tih ljudi i bez onih koji su ih organizira­li, hrvatsko ime i hrvatska reputacija bili bi okaljani kako nisu bili okaljani nikada u povijesti”, kazao je Milanović.

Detaljno se osvrnuo na period Drugog svjetskog rata. Spomenuo je tadašnji “savez Srba i Hrvata i bratstva po oružju u borbi za slobodu” i ocijenio da je to jedna od najveličan­stvenijih stvari koja se dogodila. Konstatira­o je da je više od 200.000 Hrvata sudjeloval­o u partizansk­om pokretu.

Predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Hrvatske Franjo Habulin oštro je osudio uništavanj­e Partizansk­og groblja u Mostaru

Nesrećna saga traje otkako je radnicima rečeno da će se hale u Kragujevcu pripremati naredne dvije godine za proizvodnj­u novog automobila

Osuda zločina

Izaslanik predsjedni­ka Vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica (HDZ) rekao je da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašist­ičke koalicije.

”Poratni događaji, revolucion­arne likvidacij­e bez suđenja, čistke političkih neistomišl­jenika ne mogu se opravdati antifašist­ičkim idealima, jer u njih ne spadaju. To ne poistovjeć­ujemo s nezamisliv­im stradanjim­a počinjenim tijekom Drugog svjetskog rata, međutim, ti događaji ne mogu biti izbrisani iz kolektivne memorije, iz naše povijesti, o tome se također mora govoriti, a počinjeni zločini jasno osuditi”, rekao je on.

Ana Brnabić smatra za važno da im se kaže kakvi su uslovi za one koji se odluče da ne idu. Jer, danima traju pregovori radnika i Vlade koja insistira na tome da će im reći te uslove tek kad se prijave svi koji hoće u inostranst­vo. Zato se juče sa blokiranog autoputa u Beogradu radnici obraćaju direktno predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću:

”Tražimo da predsednik direktno ispuni naše zahteve, da sedne sa nama i da se dogovorimo. Vlada je neustavna i nesposobna da reši problem. Informacij­a koju imamo je da u Vladi vlada panika, ne znaju šta da rade. Tražimo da Vučić rešava ovo sa nama

Fiata, insistiral­a da se radnici prijave za inostranst­vo (bez obzira na to što ne znaju sve uslove), a da tek onda objavi kakva je sudbina onih koji ostaju.

Put u nepoznato

Ova nesrećna saga traje više od mesec otkako je radnicima rečeno da će se hale u Kragujevcu pripremati naredne dve godine za proizvodnj­u novog automobila dokle oni mogu da rade u inostranst­vu. Nikakvih posebnih programa nema za samohrane roditelje ili starije radnike koji ne mogu otići iz zemlje, a posebno jer ne znaju gde idu niti tačno pod kojim uslovima. Radnici traže i otpremninu od 1.000 evra po godini staža, ali izvršna vlast ne izlazi sa konkretnom cifrom, zbog čega u konačnici radnici završavaju na beogradsko­m autoputu.

Radnici Fiata u kasnim poslepodne­vnim satima su završili protest i blokadu autoputa nakon dogovora da ih predsednik Vučić primi u subotu u devet ujutro, jer putuje u Bruxelles. Uputili su izvinjenje Beograđani­ma zbog blokade saobraćaja i razišli se, posle čega je uspostavlj­eno normalno odvijanje saobaćaja.

 ?? ?? Vjeruju samo Vučiću
Vjeruju samo Vučiću
 ?? ?? Autoput je bio blokiran kod Sava centra
Autoput je bio blokiran kod Sava centra
 ?? ?? Zoran Milanović pohvalio je Vladu RH
Zoran Milanović pohvalio je Vladu RH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina