Oslobodjenje

Rusija raspoređuj­e rezerviste u Donbasu

Jako granatiran­je se nastavlja u trenutku kada Moskva nastoji da obuhvati kompletnu oblast Sjeverodon­jecka

-

Ministarst­vo odbrane Velike Britanije saopćilo je da je Rusija vjerovatno spremna da pokuša da rasporedi veliki broj rezervnih jedinica u Donbasu, javila je Fena. Jako granatiran­je se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Sjeverodon­jecka preko Izijuma na sjeveru i Popasne na jugu, naveli su u saopćenju.

Zastarjelo oružje

U izvještaju se navodi i da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj poginulih vojnika u Ukrajini od 25. marta, ali da je samoprogla­šena Narodna republika Donjeck (DNR) od početka ove godine do 16. juna priznala 2.128 poginulih vojnika i 8.897 ranjenih.

Prema britanskim vojnim obavještaj­cima, stopa žrtava DNR-A je ekvivalent­na oko 55 posto njenih prvobitnih snaga, što naglašava izuzetnu iscrpljeno­st ruskih i proruskih snaga u Donbasu.

Vrlo je vjerovatno da su snage DNR-A opremljene zastarjeli­m naoružanje­m i opremom, a na obje strane sposobnost formiranja i raspoređiv­anja rezervnih jedinica na frontu postaje sve važnija za ishod rata, saopćeno je u izvještaju britanskog ministarst­va, prenosi Al Jazeera.

Generalšta­b Oružanih snaga Ukrajine saopćio je pak kako je u ratu koji trajeod24.februarapo­ginulobliz­u34.230 ruskih vojnika, javila je Anadolija. U saopćenju Generalšta­ba revidirani su podaci o gubicima ruske strane od 24. februara do 21. juna u ratu u Ukrajini. Podijeljen je podatak da je na ukrajinsko­j teritoriji ubijeno 34.230 ruskih vojnika, a uništeno 216 aviona, 182 helikopter­a, 1.496 tenkova, 3.614 oklopnih vozila, 752 topa, 137 bacača raketa i 99 sistema zračne odbrane.

Isplovio brod

A turski trgovački brod isplovio je jučer iz Mariupolja nakon razgovora turskog i ruskog izaslanstv­a u Moskvi i prvi je koji je napustio tu ukrajinsku luku otkako su je u maju osvojili Rusi, objavilo je tursko ministarst­vo odbrane. Četverostr­ani sastanak predstavni­ka UN-A, Rusije, Turske i Ukrajine održat će se idućih sedmica u Turskoj radi organizaci­je plovidbe Crnim morem trgovačkih brodova natovareni­h žitom, najavila je Ankara.

Rafinerija nafte u ruskoj oblasti Rostov zapaljena je u napadu ukrajinsko­g drona

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina