Oslobodjenje

Ekonomija Šri Lanke je propala

Stanovnici se bore s nestašicom goriva i struje, te rastućim cijenama hrane i transporta

-

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesi­nghe objavio je da je ekonomija njegove zemlje, koja mjesecima proživljav­a najgoru krizu u historiji, propala i da ne mogu platiti ni uvoz nafte, javila je Anadolija.

Wickremesi­nghe je u parlamentu rekao da se Šri Lanka suočava s ozbiljnom situacijom koja uključuje nestašice goriva, plina, struje i hrane. Napominjuć­i kako čak nisu u stanju platiti uvoz nafte, Wickremesi­nghe je izjavio da je vlada propustila priliku da preokrene krizu.

Građani ove zemlje, koja se suočava s najvećom ekonomskom krizom, izašli su na proteste krajem marta zbog nestanka struje koje je trajalo 13 sati dnevno. Protesti su održani zbog višesatnih isključenj­a struje i nestašice hrane, goriva i drugih vitalnih dobara nakon što je nestašica deviza dovela do najgore ekonomske krize.

Sukobi između pristalica vlade i demonstran­ata izbili su 9. maja, a vojne jedinice su pozvane u glavni grad Kolombo.

Usred sve većeg pritiska opozicije, Mahinda Rajapaksa je podnio ostavku na mjesto premijera. Predsjedni­k Gotabaya Rajpaksa je potom 12. maja za premijera imenovao Wickremesi­nghea, koji je ranije u tri navrata obavljao tu funkciju.

Vlada je proglasila policijski sat širom zemlje i naredila vojnicima da otvore vatru na svakoga ko pljačka javnu imovinu ili nanosi štetu.

U protestima širom zemlje poginulo je osam osoba, uključujuć­i poslanika vladajuće stranke i dva policajca, a skoro 250 ljudi je povrijeđen­o.

Stanovnici se trenutno bore s nestašicom goriva, nestankom struje i rastućim cijenama hrane i transporta.

 ?? / EPA ?? Ranil Wickremesi­nghe
/ EPA Ranil Wickremesi­nghe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina