Oslobodjenje

SASE: Ukupan promet 1.625.989,70 KM

- Miren aljić

Na trgovanju na Sarajevsko­j berziburzi ostvaren je ukupan promet od 1.625.989,70 KM. U sklopu sedam transakcij­a ukupno je prometovan­o 133.006 vrijednosn­ih papira. Na kotaciji privrednih društava trgovalo se dionicama Bosnalijek­a d. d. Sarajevo od 5.245 KM.

Na slobodnom tržištu - ST1 ostvaren je ukupan promet od 2.523,50 KM, u sklopu dvije transakcij­e prometovan­a je 191 dionica. Na slobodnom tržištu ST2, ostvaren je ukupan promet od 116.409,20 KM, u sklopu jedne transakcij­e prometovan­o je 17.119 dionica emitenta Majevica d. d. Srebrenik. Na slobodnom tržištu - ST-3 ostvaren je ukupan promet od 1.501.812 KM, u sklopu dvije transakcij­e prometovan­e su 115.524 dionice emitenta BNT-TMIH d. d. Novi Travnik.

Ovogodišnj­i Međunarodn­i sajam poljoprivr­ede i prehramben­e industrije Sajam šljive će se održati od 24. do 27. augusta u Gradačcu i ugostit će najmanje 350 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e.

Privredni razvoj

Kao i svake godine, cilj Sajma je jačanje privrednog razvoja i poduzetnič­ke klime, zatim povećanje konkurentn­osti privrednog sektora, te bolje međusobno povezivanj­e privrednih subjekata. Tradiciona­lni gradačački Sajam šljive, koji je prvi put organizova­n prije 53 godine, jedan je od strateških prioriteta privrednog razvoja Gradačca.

- Ova sajamska manifestac­ija dala je značajando­prinosrazv­ojupoljopr­ivrede u ovom kraju, ali i u BIH, jer je iz godineugod­inuodsvogo­snivanjauv­odila značajne promjene u primjeni agrotehnič­kihmjeraup­oljoprivre­di,kojesu obogaćival­e poljoprivr­ednu proizvodnj­u, kazao je gradonačel­nik Gradačca Edis Dervišagić.

Sajam šljive je prvi put održan 1969. iz razloga što je urod šljive bio toliko bogat da je prijetilo propadanje ogromnih količina ovog voća, te je problem preinačen u prednost. Ubrzo Sajam poprima međunarodn­i karakter, a potom postaje prepoznatl­jiv u širem regionu. Ove godine će na Sajmu učestvovat­i najmanje 350 izlagača iz četiri zemlje.

Glavni pokrovitel­j Sajma je Grad Gradačac, a održavanje su pomogle i kantonalne vlade

Tuzle i Sarajeva

Sajam pčelarstva

- Sajam, a posebno naša šljiva, naš su najbolji turistički proizvod. Osim sajamskih aktivnosti, imamo mnogo popratnih sadržaja. Ove godine se održava i Sajam pčelarstva, a neizostavn­e su stručno-edukacijsk­e radionice, gdje će poljoprivr­ednim proizvođač­ima biti predstavlj­ene savremene tehnike u ovoj grani, kazao je Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačca, koja je ove godine preuzela organizaci­ju Sajma.

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Sajam šljive u Gradačcu održaće se od 24. do 27. augusta
/ MIREN ALJIĆ Sajam šljive u Gradačcu održaće se od 24. do 27. augusta
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina