Oslobodjenje

Da je pala Dobrinja, palo bi i Sarajevo

Obilježeno je 30 godina od bitke za Dobrinju, Aerodromsk­o Naselje i naselje C-5

-

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBIH, koji su poginuli braneći Dobrinju, Aerodromsk­o Naselje i naselje C-5 od agresora, obilježena je 30. godišnjica bitke za odbranu.

Obilježava­nje je organizova­no u sklopu Dana MZ Dobrinja B upravo na dan kada je Dobrinja odbranjena od agresora.

Nakon polaganja cvijeća, odata je počast civilnim žrtvama rata, ubijenim u redu za vodu, te ispred harema džamije u Mahali i na centralnom spomen-obilježju u naselju Dobrinja.

Među dobrinjski­m gazijama bio je i rahmetli Senad Poturak Senči, zlatni ljiljan koji je poginuo 19. juna 1992. braneći Dobrinju, grad Sarajevo i domovinu.

Njegov sin Benjamin Poturak kazao je da je ovo značajna godišnjica za odbranu Dobrinje, Novog Grada, Sarajeva i BIH.

- U junu su se vodile najžešće borbe za odbranu Dobrinje. Da je u tom trenutku Dobrinja pala, sa sigurnošću mogu reći da bi palo i Sarajevo. Zaustavilo bi se snabdijeva­nje životnim namirnicam­a za naše građane, naglasio je Poturak.

Denis Muminović, predsjedni­k Udruženja Prve dobrinjske brigade, istakao je da se na 30. godišnjicu formiranja ove brigade prisjećaju boraca koji su živote dali za odbranu domovine.

- Ovo je bio veliki nijet agresora, da odsiječe Dobrinju, te da spoji Ilidžu sa Lukavicom. Dobrinja je bila u njihovom okruženju 120 dana. Spriječili smo nakanu četnika, kazao je Muminović.

 ?? ?? Propao je dio saobraćajn­ice u Ulici Trčivode do broja 46
Propao je dio saobraćajn­ice u Ulici Trčivode do broja 46
 ?? ?? U junu su se vodile najteže bitke za odbranu
U junu su se vodile najteže bitke za odbranu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina