Oslobodjenje

Što prije smiriti tlo na Trčivodama

Stanovnici­ma ovog naselja već neko vrijeme otežana je putna komunikaci­ja i strahuju od većih posljedica

- Piše: jasmina MALIŠEVIĆ

Zbog slijeganja terena i propadanja dijela saobraćajn­ice u Ulici Trčivode kod broja 46 došlo je do pokretanja klizišta, a stanovnici­ma ovog naselja već neko vrijeme otežana je putna komunikaci­ja i strahuju od većih posljedica. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć naložio je da se odmah pristupi rješavanju i izradi projekta za sanaciju klizišta i ojačanja dijela puta, kako bi se građanima osigurali što bolji uslovi za svakodnevn­i život.

Dokumentac­ija

S ciljem što hitnije sanacije klizišta, u Općini Stari Grad potpisan je Sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizacij­i Projekta sanacije i monitoring­a klizišta na lokalitetu općine Stari Grad koji su potpisali načelnik Hadžibajri­ć, direktoric­a Zavoda za izgradnju KS-A Belma Barlov i direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite KS-A Dženan Brkanić. Potpisnici sporazuma finansirat će projekat sanacije ovog klizišta na način da će Općina Stari Grad izdvojiti 35.000 KM, Zavod za izgradnju KS-A 66.300 i Kantonalna uprava Civilne zaštite KS 35.000 KM.

Kako je potvrdio načelnik Hadžibajri­ć, Općina je pokrenula postupak za izbor izvođača radova.

- Čim bude okončan, počeće sanacija klizišta na Trčivodama.

Drago mi je što smo pokrenuli ove projekte sa Zavodom i kantonalno­m Civilnom zaštitom i što smo u posljednji mjesec potpisali sporazume za sanaciju četiri klizišta i izradu projektne dokumentac­ije za još tri. Pred nama je puno posla, ali sam siguran da ćemo uspjeti i da će izvođači radova uskoro biti na terenu, izjavio je načelnik Hadžibajri­ć.

Direktor Brkanić je kazao da je ova ustanova planirala 800.000 KM za sanaciju klizišta u KS-U, a prvi konkretni sporazumi postignuti su sa Općinom Stari Grad.

- Do sada smo obišli sedam općina u KS-U. Kantonalna uprava Civilne zaštite je za ove svrhe u 2022. planirala 800.000 KM. Dio sredstava biće realizovan u općini Stari Grad u iznosu od 64.000 KM za sanaciju klizišta Trčivode, naglasio je direktor Brkanić.

Direktoric­a Zavoda za izgradnju KS-A Belma Barlov potvrdila je da će Zavod sa sanaciju klizišta na Trčivodama izdvojiti više od 66.000 KM.

Direktoric­a Zavoda za izgradnju

Belma Barlov potvrdila je da će za sanaciju klizišta na Trčivodama izdvojiti više od 66.000 KM

Prvi korak

- U ovoj godini smo za sanaciju klizišta u KS-U izdvojili oko milion KM. Svaka općina je imala priliku u januaru i februaru da aplicira sa najpriorit­etnijim klizištima, a prvi korak i sporazum postignut je ovdje u Općini Stari Grad, gdje smo potpisali sporazume za šest klizišta, a sada i za sedmo. Nakon toga su se i ostale općine ugledale na to i prihvatile iste uslove. U Kantonu Sarajevo ima oko 1.000 aktivnih klizišta i najbitnije je da smo učinili prvi korak i pokrenuli projekte, izjavila je direktoric­a Barlov.

 ?? ?? Sporazum su potpisali Barlov, Brkanić i Hadžibajri­ć
Sporazum su potpisali Barlov, Brkanić i Hadžibajri­ć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina