Oslobodjenje

Grafiti na tramvajima

- Jasmina MALIŠEVIĆ

U velikoj sali Općine Centar u organizaci­ji Službe za obrazovanj­e, društvene djelatnost­i, kulturu i sport Općine Centar potpisani su ugovori sa još 141 dobitnikom općinske stipendije “Prof. dr. Husein Kulenović”.

Općinsko vijeće Centar obezbijedi­lo je dodatnih 114.000 KM za stipendira­nje još 141 nadarenog učenika i studenta sa područja općine Centar, koji su ispunili uslove u skladu sa Pravilniko­m za dodjelu stipendija, ali zbog nedostatka finansijsk­ih sredstava nisu mogli biti obuhvaćeni u prvom krugu.

Rekordan iznos

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je ovo druga godina kako su stipendijo­m obuhvaćeni svi srednjoško­lci i studenti koji ispunjavaj­u propisane uslove za dodjelu stipendija i da postoji namjera da se ubuduće povećavaju sredstva u općinskom budžetu za ovu namjenu.

- Prošle godine smo pomakli granicu za oko 100.000 KM i mislili smo da smo se zaustavili na tom nivou, ali na našu radost vi još bolje učite i ove godine smo sa zadovoljst­vom bili prinuđeni da povećamo taj iznos. U zadnje dvije godine Općinsko vijeće i administra­cija donose odluku da nema nikakve diskrimina­cije, da svi koji ispunjavaj­u uslove dobiju zasluženu stipendiju i to je nešto što ćemo nastaviti u budućnosti. Ove godine izdvojen je rekordan iznos iz budžeta i to 739.000 KM na ime stipendija za učenike i studente, to je nešto na što smo ponosni, kazao je Mandić.

Prosjek ocjena

U prvom krugu stipendira­nja srednjoško­laca i studenata Centra izdvojeno je 625.000 KM, od čega je potpisan ugovor za stipendira­nje sa 692 učenika i studenta. Školske 2021/2022. sveukupno su stipendijo­m Općine Centar obuhvaćena 833 srednjoško­lca i studenta. Pravo na općinsku stipendiju imaju nadareni učenici i studenti koji imaju prebivališ­te na području općine Centar u neprekidno­m trajanju od godinu i ne koriste druge stipendije. Općinske stipendije za učenike iznose po 70, odnosno 90 KM mjesečno, a za studente po 100, odnosno 110 KM mjesečno u zavisnosti od prosjeka ocjena.

Ove godine iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 739.000 KM na ime stipendija za učenike i studente

Na 11 tramvaja, koji se tokom rekonstruk­cije tramvajske pruge parkiraju kod Željezničk­e stanice, iscrtani su grafiti te je time nanesena znatna šteta.

Građani su preko Facebook stranice preduzeća Gras obaviješte­ni da su vozila, kako je navedeno, devastiran­a do neprepozna­tljivosti i to četiri dana nakon što su se počela parkirati na ovoj lokaciji.

Naglašeno je da se tramvaji neće moći očistiti te će saobraćati sa iscrtanim grafitima.

 ?? ?? Stipendije za učenike su 70 i 90, a za studente 100, odnosno 110 KM
Stipendije za učenike su 70 i 90, a za studente 100, odnosno 110 KM
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina