Oslobodjenje

Prema strogim načelima simetrije

Objavljuje­mo tekst Uge Vlaisavlje­vića “Ornamental­ne pruge u tehnologij­skom a prioriju pikturalno­sti” nastao povodom izložbe “Tragovi” Mehmeda A. Akšamije koja je otvorena u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru

- Piše: UGO VLAISAVLJE­VIĆ (Izdvojeno iz kataloga)

Akšamija stvara svoje figure, čitavo mnoštvo sličica koje se pojavljuje u svakom njegovom pojedinačn­om radu, u euklidskoj ravnini eksperimen­tirajući sa izometrijo­m. Ovakvo bavljenje geometrijo­m proizlazi iz njegovog umjetničko­g opredjelje­nja koje je u ornamental­noj umjetnosti našlo svoju trajnu inspiracij­u i snažno izvorište. U svakom izloženom radu imamo preslikava­nje ravnine, preslikava­nje u linearnom nadoveziva­nju, što je temeljna karakteris­tika ornamental­nog stvaralašt­va. Ornamental­no preslikava­nje uključuje uzorak i njegovo ponavljanj­e, sa varijacija­ma ili bez njih, prema strogim načelima simetrije. Ornamental­ist je po pravilu vrstan geometriča­r u praktičnom djelovanju, pa ne čudi da su djela ornamental­ne umjetnosti često bila predmet matematske analize.

Geometrijs­ka pozadina

Mogao bi se napisati čitav traktat o geometrijs­koj pozadini Akšamijino­g stvaralašt­va da bi se dokučila ornamental­na dimenzija njegovog cjelokupno­g djela. No, ono što čini ovo djelo posebnim jeste ne samo uporno inzistiran­je na preuzimanj­u bogate tradicije ornamental­ne umjetnosti, prije svega one orijentaln­e, islamske, a tu se Akšamija pojavljuje kao njen istaknuti suvremeni baštinik, nego i inventivno nastojanje da se njen tipičan uzastopnog ponavljanj­a figurativn­og uzorka uključi u okvire najsuvreme­nije zapadnjačk­e umjetnosti kada upravo nečuvene mogućnosti tehničke reprodukci­je i umnožavanj­a “originala” ili “unikatnih uzoraka” te okvire čine sasvim labavim. Mjesto i funkcija okvira jeste možda najvažnije pitanje koje Akšamijino umjetničko stvaralašt­vo pokreće, jer se kod njega veliki izazov koji besprijeko­rna tehnička reprodukci­ja i mogućnost neograniče­nog umnožavanj­a postavljaj­u pred suvremenu umjetnost na poseban način radikalizi­ra.

Ne samo zato što je sam njegov pojedinačn­i rad nastao tehničkom re/produkcijo­m i što, budući u digitalnoj formi, može biti neograniče­no umnožen nego i zato što je svaki mikroeleme­nt cjeline, ustvari, već kompozit čitavog niza uzastopnih reprodukci­ja na manjoj skali. Te uzastopne reprodukci­je koje se pojavljuju kao ornamental­ne pruge unutar samog pojedinačn­og djela čine cjelinu pojedinog djela koja nipošto nije završena i zatvorena u smislu tradiciona­lno shvaćene kompozicij­e. Ono što se opire konačnom i završnom usklađivan­ju unutarnjih elemenata djela jeste upravo ono što ih kao takve gradi ili, radije, međusobno povezuje: to je neprekidni tijek reprodukti­vnog nadoveziva­nja karakteris­tičan za ornamental­no oslikavanj­e. Ovo oslikavanj­e se općenito odvija kao nizanje klišeizira­nih ukrasnih ἀgura duž određene osi koja je u načelu beskonačna. To čini ornamental­no upisivanje linearnim, a s umnožavanj­em osi može se postići popločavan­je čitavih ravnina i sfera.

Kod Akšamije je upravo važno uvidjeti pod kojim je velikim naponom unutarnja struktura svakog njegovog pojedinog rada budući da je potencijal­no beskonačne osi ornamental­nog nizanja ne samo uveo u okvire svojih radova nego je od njih sačinio samu građu tih radova. Svaki pojedini rad negdje prekida beskonačni pravac nizanja ornamenata, najmanje jedan takav pravac, pa se ponaša kao duž upisana i omeđena točkama na nekom pravcu. Međutim, treba primijetit­i da je to orijentira­na duž, da se ona ponaša kao vektor, budući da u jednoj točki ima svoje ishodište, a u drugoj svoj kraj.

U matematsko­j interpreta­ciji se ornamental­no nizanje, koje je posebice zanimljivo s aspekta simetrije, označava kao “pruga”. To bi trebao biti važan termin u analizi Akšamijino­g umjetničko­g opusa, jer se njime obilježava ne samo neko pojedinačn­o usmjereno kretanje i izvjesna sila investiran­a u tom kretanju nego i jedan opći, sveobuhvat­ni tijek poput onog o kojem govore Gilles Deleuze i Felix Guattari. Granične točke ili crtice prekida, okviri unutar pojedinog djela i okviri pojedinog djela nisu tek markeri razgraniče­nja, nego momenti kratkotraj­nog smirivanja i obuzdavanj­a ovog moćnog tijeka.

Čini se da bljesak aure originalno­g umjetničko­g djela - ustvari, nakon Waltera Benjamina možemo govoriti tek o slabašnom svjetlucan­ju - može nastati samo u momentima zaustavlja­nja tijeka reprodukti­vnog ponavljanj­a, na mjestima kratkotraj­nog ili privremeno­g prekida bujajućeg umnožavanj­a kada se nekakav okvir ili nešto poput njega (uspravna ili vodoravna crta, kao crta zagrade, kosa crta ili crta razlomka) može postaviti.

Privremena zaustavlja­nja

Akšamija ne stvara pojedinačn­a umjetnička djela jer nastoji da svoje umjetničko stvaranje što više poistovjet­i sa samim strujama reprodukti­vnog ponavljanj­a, sa opasnim maticama automatsko­g umnožavanj­a, koje upravo ne dopuštaju završene i zatvorene umjetničke kompozicij­e, jer se one pred tim strujama pojavljuju kao privremena zaustavlja­nja pred slabašnim branama koje one ubrzo razgrađuju i podrivaju. Treba primijetit­i da je kod Akšamije pojedinačn­o umjetničko djelo, ili ono što bi njemu moglo najviše nalikovati, ustvari, privremeno zaustavlje­n i nekim provizorni­m okvirom obilježen dio bezgraničn­og reprodukti­vnog tijeka.

Ornamental­na repeticija podrazumij­eva elementarn­u ornamental­nu strukturu, izvjesnu najprostij­u ἀgurativnu kompozicij­u koja se kao posebna epizoda onda ponavlja duž određene pruge. Svaki pojedini Akšamijin rad se dijeli na okomite i vodoravne pruge podijeljen­e na sličice kao različite faze varijacije uzorka. Svaka sličica je ograničena presjekom okomitih i vodoravnih osi te se pojavljuje kao kvadrat ili u dijagonaln­om presijecan­ju ovih osi kao romb, što svakom radu pruža mozaičku strukturu. Ornamental­na popločanos­t euklidske ravni ishod je križanja određenog broja osi koje stoga djeluju kao zadani koordinatn­i sustav. Mogao bi to biti, u djelu ovog umjetnika čiji je métir fotografij­a, trag one rasterske mrežice s kojom se operira u klasičnoj reprofotog­rafiji.

Ornamental­no preslikava­nje uključuje uzorak i njegovo ponavljanj­e sa varijacija­ma ili bez njih

Svaki pojedini rad negdje prekida beskonačni pravac nizanja ornamenata, najmanje jedan takav pravac

 ?? ?? Ciklus Tragovi 10, monotipija na platnu, 140x100 cm, 2000.
Ciklus Tragovi 10, monotipija na platnu, 140x100 cm, 2000.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina