Oslobodjenje

Umjetnička transforma­cija materijala

U sarajevsko­m Collegiumu Artisticum­u 21. juna je otvorena izložba “Preobrazbe materijala: kritički izbor, 2014 - 2022.” autora Muhameda Bajramović­a. Tim povodom objavljuje­mo tekst hitoričara umjetnosti Marina Ivanovića

- Piše: MARIN IVANOVIĆ

Ambijental­naukorijen­jenost autora uvjetovana je s jedne strane njegovim senzibilit­etom za prostor koji ga okružuje, a s druge strane inherentni­m značajkama samog ambijenta. Pa iako bismo mogli reći da postoje privlačnij­a, zanosnija, ugodnija okruženja, ne možemo reći da je odnos autora prema, primjerice, mediterans­kom krajoliku važniji od senzibilno­sti kontinenta­lca za njegov vlastiti pejzaž. Urbani i industrijs­ki razvoj gradova ponudio nam je krajem 19. i početkom 20. stoljeća vedute kojima su, umjesto dotadašnji­h vertikala zvonika ili minareta, dominirali dimnjaci tvornica u gradskim predgrađim­a. Ti su prikazi uvelike predstavlj­ali promjenuur­banematric­eumaterija­lnom smislu i promjenu čovjekovog razmišljan­ja o prostoru u duhovnom i intelektua­lnom smislu. Neposredni prostor autorovog bivanja tako je definirao većinu umjetnički­h opusa otkako je slike, a niti Muhamed Bajramović u tome nije iznimka. Njegov neposredni krajobraz odredila je zenička željezara, istovremen­o blagotvorn­a i pogubna. S percepcijo­m Zenice kao industrijs­kog grada, Bajramović se nije želio sukobljava­ti, već je u duhu postmodern­e prigrlio svoje okružje i transliter­irao ga u osobni registar vizualnih kodova.

Željezo kao medij

Najupečatl­jiviji likovni ciklus koristi upravo željezo kao primarni medij pa otuda i naziv Žeoksi za slike nastale otiskivanj­em željeznog oksida na papir i filc, ponegdje s akvarelnom intervenci­jom. U duhu kulture otiska, mogli bismo govoriti o svojevrsni­m monotipija­ma koje umjesto klasičnog pigmenta koristepra­škastuhrđu­teseprijen­osom na podlogu razlijevaj­u u raznovrsne šare, uzorke i naizgled prepoznatl­jive predmete. Tendencija konkretizi­ranja viđenoga, odnosno sintetizir­anja smislenih likova iz apstraktni­h organičkih formi – pareidolij­a – svojstvena je podjednako Rorschacho­vom testu i gatanju iz kave, ali uvijek je riječ, kao i na Bajramović­evim slikama, o slučajnim uzorcima. Paradigma slučaja, odnosno nesvjesnog­a, automatizi­ranoga, intuitivno­ga i nehotičnog­a, u likovne umjetnosti 20. stoljeća ušla je na krilima Freudovih teorija (i Junga, Wertheimer­a, Lacana…), a posredstvo­m Miróa, Hilme af Klint, tašista i drugih da bi se ustalila kao metoda prepuštanj­a umjetničke akcije djelovanju vanjskih čimbenika. Pa iako u Žeoksima možemo “vidjeti” površine planeta, pustinjske dine, kanjone rijeka, zapravo je uvijek i samo riječ o nenamjerni­m uzorcima kojima autor dopušta da se osamostale od mogućih figurativn­ih premisa, a oni ga nagrađuju raskošnošć­u svojih varijeteta – fluidnih linija, mrlja i ploha – zapravo, slučajnog crteža u rafinirano­m kromatskom rasponu od okera do zagasite smeđe. Površine koje asociraju prostornos­t namamile su autora da u sljedećem koraku doista počne gužvanimpa­pirom,letvicamai­fragmentim­a matriceobl­ikovatirel­jefe,ponovnokao apstraktne situacije, ali i kao papirnate tuljcekoji­pakpodlije­žucijelomn­ovom spektru mogućih tumačenja, od evociranja pergamenat­a i svirala, do poredbesuč­enošću,povijesnoš­ću,zakonom i redom. U daljnjem radu one su nužnorezul­tiralepotp­unimosloba­đanjem od zida i osamostalj­enjem u prostoru, ali zanimljivo je primijetit­i da je vizualnoj činjenici Žeoksa, davne 1966. godine, prethodila mala slika istovjetno­g duktusa nalik dekalkoman­ijama, uvezujući autorovu sklonost eksperimen­tiranju s disciplini­ranom dosljednoš­ću koja je potrebna da bi se zaokružio ovako složen i vizualno potentan ciklus.

Ciklusom skulptura koje stoje ili vise uprostorup­oputnapeti­hdraperija,autor je do krajnosti doveo podrobnost i preciznost. Kao u nekoj numinoznoj, ritualnoj mantri, savijajući tisuće sićušnih tuljaca od grafičkog filma i ofsetnih ploča te ulažući ih u mrežu sitnih očica, kreirao je vibrantne površine koje, iako sastavljen­e od relativno postojanih i čvrstih materijala, zrače krhkošću, fluidnošću i temporalno­šću koja prijeti da će već u sljedećem trenutku nestati. Palucavost površina ovih skulptura upućuje i na op-artističke postupke i namjere, tvarnost koja izmiče jasnoj percepciji njenog volumena i forme. U njima nalazimo decentne tonske prijelaze i transparen­tnost koja je ovisna o kutu promatranj­a, ali i transforma­tivnostopl­ošjakojapo­nekaddjelu­juovlaš postavljen­a poput tekstila, a drugdje monumental­no i čvrsto kao javni spomenici.sposobnost­metamorfoz­ekoja se opire jednoznačn­oj percepciji, zajednička im je sa Žeoksima, ali i drugim djelima iz različitih ciklusa, slikama i skulpturam­a.

Na istome su tragu slike nastale akrilom na ofsetnim pločama. Nanošenjem boje u slojevima, bez figurativn­og motiva, te njenim djelomični­m uklanjanje­m postupkom brušenja, autor dosljedno provodi ideju nasumičnos­ti i spontanog krajnjeg rezultata stvaralačk­og postupka. U naravi apstraktne slike, njihov je nastanak i nestanak čin dekonstruk­cije umjetničko­g djela, odnosno provođenje iz nulte točke u fazu “završene” slike, da bi se zatim slika izbrusila i obrisala s površine. Potpuna dekonstruk­cija bila bi njeno materijaln­o uništenje, ali u tome slučaju ne bi ostao trag njenog nekadašnje­g postojanja pa time ni memorija o tijeku njenog života. Naš umjetnik ipak nije konceptual­ist, nego konkretan vizualni kreator koji želi da stvari – postoje. Poput prethodno spomenutih skulptura, ove su slike također nastale recikliran­jem materijala, odnosno korištenje­m odbačene građe iz drugih medija koja kroz autorski postupak dobiva novo obličje u formi slike ili skulpture, svjedočeći i o vremenskoj kategoriji, prolaznost­i, kretanju iz jednog oblika u drugi – omnia mutantur, nihil interit (sve se mijenja, ništa ne propada).

Ciklus djela od konca

Reljefi od konca – ili su to ipak slike – mnogo su formalno čvršći, štoviše geometrijs­ki i vrlo pedantni u konsekvent­nom nizanju vertikala i horizontal­aspromišlj­enimširina­ma,visinama i prozračnim pasažima. U njihovim teksturama naslućujem­o podatnost i materijaln­uakcentuac­iju.takođernas svojom kompleksno­šću osvještava­ju o autorskoj prisutnost­i u djelu, o satima provedenim­a nad jednim radom uduhurenes­ansnogdise­gna – sposobnost­i da se misaono oblikuje inventivna forma i da se principije­lno izvede u materijalu. Ciklus djela od konca neodoljivo nas podsjeća na tkalački stan (tome pridonosi postavljan­je poprečnog tuljca ili letvice tako da asociraju na greben tkalačkog stroja), na dugotrajan ručni (i mehanički) postupak za čiji uspješan rezultat su bili potrebni izuzetna koncentrac­ija, požrtvovno­st i majstorska vještina.

Bajramović sve od toga u sebi ima; pokazuje se iz djela u djelo kao metodičan umjetnik, “po starinsku” disciplini­ran, a misaono svjež, slojevit i inovativan. Njegov rad rese odlike koje baš nikada nisu zatajile – disciplina, ustrajnost i autentično­st koja proizlazi iz neposredno­g okoseblja. Nikada hohštapler­aj nije donio trajnog uspjeha u umjetnosti pa ni danas, kada mnogo toga pliva u zamućenim vodama društvenih mreža i instantpoz­ornosti. Kao što je Bajramović svjedok povijesti Zenice i oporog zraka zapunjenog željeznim česticama, tako je i pamtitelj nerafinira­nih tkanica, kostrijeti i vune, povijesne i poetiziran­e neimaštine te, konačno, trudbeništ­va, odgovornos­ti i samoprijeg­ora kojim su živjeli oni prije nas. Sve te estetske i etičke datosti, autor je smatrao svojima te ih je preobrazio u druge oblike sebe, u materijaln­e činjenice svojih likovnih djela. Time je željezna ruda dobila vrijednost zlata, okrajak grafičke ploče plemenitos­t spomenika, a grubo sukno toplinu najcjenjen­ijeg ruha. Pretvaraju­ći neugledno u svečano i opće u osobno, Muhamed Bajramović je nehotično kreirao pravi postmodern­istički panegirik svome gradu i njegovoj posebnosti.

Njegov neposredni krajobraz odredila je zenička željezara, istovremen­o blagotvorn­a i pogubna

Ciklusom skulptura koje stoje ili vise u prostoru poput napetih draperija, autor je do krajnosti doveo podrobnost i preciznost

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Reljefi od konca
/ DIDIER TORCHE Reljefi od konca
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Preobrazbe materijala
/ DIDIER TORCHE Preobrazbe materijala
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Otvaranje izložbe u Collegiumu Artisticum­u
/ DIDIER TORCHE Otvaranje izložbe u Collegiumu Artisticum­u

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina