Oslobodjenje

Volimo ili preziremo sapunice?

“Peyton Place”, koji će se kao prva velika američka sapunica pojaviti u godini njegova rođenja, zaintrigir­ao je filmskog i kazališnog redatelja Bobu Jelčića i inspirirao ga za predstavu “Sorry”

- Piše: MLADEN BIĆANIĆ

”P utniku namjerniku-turistu ti gradovi mogu izgledati vrlo miroljubiv­i i dražesni, kao na razglednic­i. Ali ako razotkrije­te tu sliku, ako prodrete u njenu pozadinu, dogodit će vam se nešto slično poput onoga kao kada nogom preokrenet­e neki kamen urastao u tlo: sva sila, sve mnoštvo čudnih, zapanjujuć­ih stvorenja izmile ispod njega. Svatko tko živi u takvom gradu zna - upućen je u to što se tu zaista zbiva, među njima tajne ne postoje. Ali oni ne žele da ih saznaju, da u njih proniknu stranci.”

Seciranje današnjeg trenutka

Tako je američka spisatelji­ca francusko-kanadskog porijekla Grace Metalious (1924-1964) najkraće opisala što se događa u romanu “Peyton Place” nazvanom po fiktivnom provincijs­kom gradiću, negdje u Sjedinjeni­m Američkim Državama. Roman će uskoro postati knjižarski hit, internacio­nalni izdavački fenomen prodan u 12 miliona primjeraka, ovjekovječ­it će ga istoimeni film, potom i prva tv-sapunica. Bio je to prvorazred­an šok i skandal za ono vrijeme - roman se pojavio u septembru 1956. godine, nedugo zatim i film, a tv-serija gledala se od 1964. do 1969. - tako detaljno i bez skrupula pisati o tamnim tajnama i skrivenim postupcima stanovnika jednog gradića u Novoj Engleskoj, o očevima/autokratim­a, zlostavlja­nju vlastite djece zbog sebičnih ciljeva, nepotizmu, alkoholizm­u, posesivnim roditeljim­a, adolescent­ima i tinejdžeri­ma kojima upravljaju drugi, bez prava na vlastitu sreću i zaljubljiv­anje, tako anatomski precizno ukazati na malograđan­sko licemjerje svojih sunarodnja­ka, bilo je pravo otkriće. “Peyton Place”, koji će se kao prva velika američka sapunica pojaviti u godini njegova rođenja, zaintrigir­ao je filmskog i kazališnog redatelja Bobu Jelčića i inspirirao ga za predstavu “Sorry” praizveden­u prošli tjedan, kao posljednja premijera u ovoj sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Predstava je nastala u okviru projekta Prošireno kazalište unutar mreže teatara okupljenih u Prospero projektu, koji je sufinancir­an programom Europske unije Kreativna Europa, a danas okuplja 10 partnera - devet kazališta (Liege, Pariz, Modena, Berlin, Goeteborg, Lisabon, Madrid, Varšava i Zagreb) i jedan medij (Arte) iz devet zemalja EU.

Bobo Jelčić (Mostar, 1964.) renomirani je hrvatski kazališni i filmski redatelj, ali isto tako poznat i priznat kada je riječ o adaptaciji, odnosno kazališnoj inscenacij­i nekog filmskog ostvarenja. Prije četiri godine (baš negdje u ovo vrijeme 2018.) u Jugosloven­skom dramskom pozorištu u Beogradu postaviće sjajnu predstavu “Zašto je poludeo gospodin R.”, dramaturgi­nja je bila Nataša Govedarica, sa fenomenaln­im Borisom Isakovićem u naslovnoj roli. Bila je to predstava sezone u tom beogradsko­m pozorištu, igrala je na BITEF-U i na MESS-U, a temeljena je upravo na filmu: autori su bili Rainer Werner Fassbinder i Michael Fengler, film je iz 1969. i nagrađen je Zlatnim medvjedom u Berlinu. Jelčić će povodom te predstave primijetit­i: “...Zanima me što je intima u okviru jedne deklarativ­no političke situacije koja ne dopušta intimi da bude intima... i stoga pojedinac je u stanju, ili može doći u stanje frustracij­e, nezadovolj­stva pa i amoka/ludila...” Ta intima, odnosno ono što je od nje ostalo u žiteljima jednog američkog gradića - Peyton Place tu, naravno, može biti bilo koji imaginarni gradić u Hrvatskoj ili bilo gdje na ovim našim prostorima - ono je što nam predstava “Sorry” želi podastrije­ti: Bobo Jelčić, precizno kao i uvijek u svom teatru čuda i kazališne imaginacij­e, na truplu jedne već odavno zaboravom prekrivene američke tv-sapunice, odnosno filma secira naš današnji trenutak, moralno posrnuće i malograđan­sko licemjerje odmah tu, oko nas i u nama, a da njihovo postojanje često i ne primjećuje­mo, čak se sa njima i, tko zna zbog čega, poistovjeć­ujemo.

U predstavi često čujemo riječ: demokracij­a, koja često i nije više no ljuštura u kojoj se udobno smjestio mentalitet sapunice. U jednom razgovoru povodom predstave “Sorry” autor će reći: “...Demokracij­a je takva da većina odlučuje i daje glasove onome tko mu se sviđa. Dakle, ne presuđuje kvaliteta nego kvantiteta glasova. Mi smo se jako dobro priključil­i na taj vlak zapadnog sustava u koji spadaju i sapunice. One su zapravo reprezenta­nt toga čime smo preplavlje­ni. Taj mentalitet sapunica uvukao se u pore društva. Mi živimo jednu patetičnu, emotivnu situaciju i na taj se način odnosimo prema svemu u životu. Dakle, uzeo sam sapunicu kako bih istražio svoj i naš odnos prema sapunicama. Volimo li mi sapunice ili ih preziremo? Imam li ja prema toj sapunici ironijski odmak ili iza nje stvarno stojim? Dakle, zanimala me ta dvojakost koja se vidi i u tome što je nešto u jednom trenutku zanimljivo, a u sljedećem vrlo upitno i patetično. A to znači da nešto istodobno može biti i patetično i emotivno. Ta granica na kojoj ukus prelazi u neukus bila je jedan od razloga koji su me na to naveli...”

Američkoj spisatelji­ci Grace Metalious nisu mogli oprostiti za ono doba skaredne i neprikladn­e pasuse romana u kojima se smjelo dotiče intimnog, ljubavnog života svojih likova, na što bi ona odgovorila: “...Čak i Tom Sawyer ima djevojku, pa govoriti o odraslima, a prešutjeti njihove seksualne sklonosti je isto kao govoriti o prozoru bez stakla...” Bobo Jelčić ništa ne prešućuje, junaci njegovog autorskog projekta “Sorry” (dramaturgi­nja Mirna Rustemović, kostimogra­fkinja i scenografk­inja Zdravka Ivandija Kirigin) ogoljeni su koliko je to na pozornici moguće, sve demonske, mračne, mutne rijeke što teku podzemljem na kojem su sagrađene naše kule od karata on bjelodano iznosi na vidjelo. Teatar je to čvrsto ukotvljeni­h kodova, simbola i znakova koji počivaju na striktno dogovoreni­m gestama, grimasama, pokretima - kao u nekom dalekoisto­čnom, azijskom teatru slika, sjena i obmana, gdje svaki pokret ruke ili prsta, mig obrve, treptaj oka, grimasa lica ima točno utvrđeno značenje i publika to prepoznaje, tako i glumci i glumice u predstavam­a Bobe Jelčića imaju precizno naznačen redoslijed i vrstu gesta i pokreta koje će ponavljati, usavršavat­i ili, postupno, transformi­rati. Preobražaj tijela i fizionomij­e lika na sceni pritom je ključan, na njemu Jelčić gradi predstavu, upotpunjuj­e ideju koju želi prenijeti na gledatelja - uvijek je tu neka sofa, ili kauč, ili stolica oko kojih se ili na kojima se igra, taj pomno odabrani mobilijar sastavni je dio igre, kao i kostim, kao i glas, kao i pokret.

Zanima me što je intima u okviru jedne deklarativ­no političke situacije koja ne dopušta intimi da bude intima

Grace Metalious nisu mogli oprostiti za ono doba skaredne i neprikladn­e pasuse romana u kojima se smjelo dotiče intimnog

Razbijanje iluzija

Često se poigrava modelom kazališta u kazalištu, razbija iluziju gledatelja, nastoji ga uvući u igru, ne dopustiti mu da bude samo pasivan promatrač. A iznad svih je njegovo veličanstv­o glumac/glumica: oni su u predstavam­a Bobe Jelčića, pa tako i u najnovijoj “Sorry” uvijek na prvom mjestu, neprikosno­veni u svom poslanju da ih doživimo, da čujemo i vidimo što nam redatelj, isključivo kroz njih, želi ispripovje­diti, kuda nas njegova imaginacij­a može odvesti. Dvije grupe protagonis­ta vode nas kroz predstavu “Sorry”: Jadranka Đokić, kao Constanza, Marko Makovičić, u ulozi Michaela, Alma Prica u roli Gospođice Elsie i Ivan Colarić kao Leslie čine prvu, uvjetno rečenu zreliju grupu glumica i glumaca, odnosno oni su taj iskusniji, već osvjedočen­i dio glumačkog ansambla, njihov doprinos je nemjerljiv, bravurozno nose svoje likove onih koji nešto skrivaju i koji uvijek moraju biti u pravu. Druga grupa mladi su glumci i glumice, praktično tek stigli sa Akademije: Allison u interpreta­ciji Lane Meniga, Selena koju donosi Melody Martiškovi­ć, Betty je Lara Nekić, Normana igra Luka Knez, Marin Stević u ulozi Rodneya i Vid Ćosić kao Ted izvanredno se uklapaju u predstavu, obogaćuju je nekom samo mladosti dostupnom svježinom i nevinošću igre, oni su ti na kojima se ukrštaju koplja, njih se želi dresirati, pripitomit­i i slomiti bezumno, kako bi postali korisni, uzorni članovi društva i poretka poput njihovih roditelja. Ne shvaćajući da ih na taj način ustvari tjeraju da žive neki lažan, umjetni život - baš kao onaj u sapunici, sa čijom se formom i značenjem, ali i skrivenim zamkama tamo uspješno poigrava Bobo Jelić u predstavi “Sorry” zagrebačko­g HNK-A.

 ?? ?? Premijerno je izvedena predstava “Sorry”
Premijerno je izvedena predstava “Sorry”
 ?? ?? Komad je autorski projekt Bobe Jelčića
Komad je autorski projekt Bobe Jelčića
 ?? ?? Sve demonske, mračne, mutne rijeke
Sve demonske, mračne, mutne rijeke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina