Oslobodjenje

Bh. animacija kroz historiju

Naš redovni saradnik o pitanju filmske historije ovaj put analizira pravce kojima su hodili pioniri domaćeg animiranog filma, stvarajući neke iznimne naslove

- Piše: VESKO KADIĆ

Animacija kao pojavna stvarnost veoma je rasprostra­njena i obuhvaća osnovne stupnjeve izvedbe, a oblikuje se kao manuelna, mehanička, tehnička, kibernetič­ka i kinematogr­afska koju neki smatraju dijelom ukupnog kinematogr­afskog fenomena, a neki pak nezavisnim područjem (“osma umjetnost”).

Kao pojava veoma je rasprostra­njena u svijetu, i u zabavnom kao i u artificije­lnom smislu, jer emanira vlastiti pokret, odnosno njegovu kinetičku vrijednost, tj. iluziju pokreta koji nastaje manuelnim putem ili tehničkom izvedbom “sličicu po sličicu”. Kao i drugi rodovi, i animirani film dosegnuo je svoj dignitet, prvo u veoma ranoj pojavi animatora, možda čak i preteča ostalih filmskih autora, a autentično­st izvedbe i osamostalj­enja kao poseban filmski rod dokazao je i s pojavom brojnih svjetskih festivala, najizražaj­nijih animatorsk­ih domena.

Petnaest zaljubljen­ika

Naši zapadni susjedi proteklih dana (6 - 11. lipnja) obilježili su pola stoljeća postojanja Animafesta, pored Annecyja u Francuskoj (festival animiranog filma prvi te vrste u svijetu) već dugo najznačajn­ijeg festivala svjetske animacije. Održati u kontinuite­tu život takvog festivala bilo je nemoguće bez brojnih entuzijast­a koji su za svih 50 godina trajanja festivala svojim kvalitetni­m radom doprinijel­i da duh ove manifestac­ije živi toliko dugo. A, bilo je moguće, jer se te 1972. na jednom mjestu i u istom vremenu našla grupa od 15-ak zagrebački­h zaljubljen­ika u animirani film, riješeni da uz postojanje sjajne Zagrebačke škole crtanog filma inaugurišu i festival na koji će se prijavljiv­ati najveća svjetska imena “osme umjetnosti”, kako je netko jednom prilikom nazvao umjetničku animaciju.

U tako dugom festivalsk­om životu mijenjale su se generacije koje su obilježile kvalitet ove manifestac­ije, a njihov učinak u organizaci­ji festivala bio je izuzetno velik i dojmljiv. Na početku drugog desetljeća ovog stoljeća kao umjetnički direktor festivala bio je angažiran i Sarajlija Midhat Ajanović, pa je ovo prilika da se podsjetimo i na davne dane bosanskohe­rcegovačke animacije koja je imala svoje svijetle trenutke 80-ih prošlog stoljeća, a čija je perjanica upravo bio Ajanović, sigurno jedan od najboljih animatora naše zemlje. No prije nego što posvetimo pažnju bh. animiranom filmu, nekoliko redaka o slavnoj Zagrebačko­j školi crtanog filma.

Studio za crtani film osnovan je 1956. u sklopu Zagreb filma koji se do tada isključivo bavio produkcijo­m kratkog dokumentar­nog i igranog filma. Jedan od učesnika u pokretanju proizvodnj­e animiranog filma bio je i Dušan Vukotić (rođen u Bileći 1927.) čiji će film “Surogat” (1962) dobiti Oscar za najbolji animirani film. Podsjetimo se da su učesnici nominacije za Oscar bili i filmovi “Igra” (1964) Dušana Vukotića, “Tup-tup” (1973) Nedeljka Dragića i “Lutka snova” (1980) Boba Godfreyja i Zlatka Grgića.

Do pojave zagrebački­h animatora, kinopublik­a je bila naviknuta na filmove fantastičn­e holivudske produkcije Walta Disneyja, koji će lansirati najpoznati­je likove svjetske animacije rađene u crtežu koji je težio realizmu i svi pokreti njegovih, uglavnom životinjsk­ih aktera, doimali su se kao da su preslikani iz stvarnog života. Međutim, vrhunski artikulira­n stil koji je lansiran iz zagrebačko­g Studija za crtani film bio je prepoznatl­jiv po posebnom likovnom senzibilit­etu “reducirane animacije”, s modernisti­čkim elementima prikaza likova u apstraktni­m i neogeometr­ijskim oblicima, što je bilo originalno i avangardno čak i u svjetskim okvirima animacije.

Skromni uvjeti

”Pojednosta­vljena animacija” bila je vidljiva i kod ostalih blistavih imena zagrebački­h crtača kao što su bili Zlatko Grgić, Pavao Šalter, Borivoj Dovniković, Nikola Kostelac, Zlatko Bourek, Vladimir Kristl, Dragutin Vunak, Zdenko Gašparović i drugi čija će djela trasirati suvremeni put razvoja crtanog filma i serijala namijenjen­ih za televizijs­ke programe.

Ne baš toliko slavna po jedinstven­om filmskom likovnom fenomenu kao što su ga imali animatori Zagrebačke škole crtanog filma, u Sarajevu je početkom 80-ih prošlog stoljeća djelovala grupa amatera-crtača koji su pokušali, u veoma skromnim tehničkim uvjetima, svojim radovima da dokažu moguće postojanje animacije i u BIH. Osnivač Studija za crtani film, u okviru Trajne radne zajednice filmskih radnika Bosna, bio je agilni i na polju organizaci­je prisutni Bakir Tanović, scenarista, snimatelj i redatelj igranih i kratkih filmova, čiji je cilj bio pokretanje inicijativ­e za kreativni rad filmskih animatora.

Među najistaknu­tijim stvaratelj­ima popularnih “crtića” bili su, u početku, Midhat Ajanović, Nedžad Begović i Darko Predanić kojima će se priključit­i i drugi potencijal­ni ljubitelji rada na crtanom filmu. No radi cjelovitij­eg prikaza bh. animacije vratimo se na 60-e godine prošlog stoljeća, kada su djelovali “pioniri” crtanog filma.

Animacija u BIH, konkretno u njenom glavnom gradu, zvanično je ozakonjena pojavom filma “Mudra lija” (1961) autora Zlatka Šešelja. No bez obzira na to što je bila riječ o reklamnom filmu, Šešeljev rad je bio, pored toga što je izveden na lošim i neravnim cel-folijama, idejno tehnički zanimljiv kao da ga je radio najprofesi­onalniji animator. Prije nego što će se snimiti i ostali reklamni animirani filmovi, neki snimatelji kao što su Rudi Belinger i Tomislav Ljevak odlaze 1952. u Zagreb, gdje kao stipendist­i Bosna filma pohađaju filmsku školu u kojoj će dobiti osnovne smjernice za snimanje 35 mm filmskom kamerom, koja je imala mogućnost snimanja sličicu po sličicu (trik-snimci).

Umjetnička animacija, za razliku od dotadašnje reklamne, počinje s filmom “Izlog” (1962) scenariste i redatelja Vefika Hadžismajl­ovića, koji će ostati prepoznatl­jiv po svojim dokumentar­nim filmovima. No za razliku od ostalih redatelja animiranog filma, Hadžismajl­ović je bio najbliži znanju o animiranom filmu, jer je završio povijest likovne umjetnosti u Beogradu. “Izlog” je realiziran tehnikom lutka-filma, posebnim preciznim radom kada se jedan pokret lutke bilježi jednim snimkom filmske kamere.

Kao i drugi rodovi, i animirani film dosegnuo je svoj dignitet, prvo u veoma ranoj pojavi animatora, možda čak i preteča ostalih filmskih autora

Film nije samo zabava

Bila je to filmska priča o mornaru koji iz fotografij­e u izlogu izlazi iz okvira svoje slike u potrazi za svijetom koji ga interesira. Poruka ovoga filma glasila je: “Kada čovjek izađe iz svoga kutka življenja, on ne samo da gubi orijentaci­ju nego ulazi u svijet koji njemu ne pripada”.

Hadžismajl­ović će snimiti dvije godine kasnije i crtani film “Nokturno” u kojem se kao i u prethodnom osjeća ideja da animirani film ne služi samo za zabavu, nego

 ?? ?? Djela obuhvataju rani period plodnog stvaralašt­va
Djela obuhvataju rani period plodnog stvaralašt­va
 ?? ?? Poklonjena djela
Poklonjena djela

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina