Oslobodjenje

Bunt i sloboda u Muzeju Hercegovin­e

Umjetnik Željko Opačak Poklon-zbirku je darovao Muzeju savremene umjetnosti RS-A povodom obilježava­nja pedesetogo­dišnjeg jubileja ove institucij­e 2021.

- DŽ. B.

Izložba Poklon-zbirka Željka Opačka “Bunt i sloboda”, izložbeni projekt Muzeja savremene umjetnosti RS-A, bit će otvorena u Muzeju Hercegovin­e u Trebinju večeras u 20 sati, čime se nastavlja dosadašnja uspješna saradnja između ove dvije institucij­e.

Poklon-zbirku je umjetnik Željko Opačak darovao muzeju povodom obilježava­nja pedesetogo­dišnjeg jubileja ove institucij­e 2021, sa željom da se kao cjelina trajno čuva u gradu u kojem je rođen, gdje je proveo mladost i prve decenije svog umjetničko­g stvaranja, a koji je prije 30 godina napustio zbog preseljenj­a u Sloveniju. Poklonjena djela bila su dio privatne umjetnikov­e kolekcije i većinom nisu izlagana, a zbirka je prvi put kao cjelina prikazana javnosti izložbom u Muzeju savremene umjetnosti RS-A krajem 2021. godine.

Izložbom će biti predstavlj­en dio obimne Poklon-zbirke Željka Opačka koja obuhvata 1.533 djela, nastala tokom ‘80-ih godina XX vijeka, a sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1.302 crteža (kombinovan­ih tehnika na papiru), 45 kolaža, 4 pastela i 76 grafika.

Izložba je koncipiran­a kao prikaz autorovog opusa iz 80-ih godina 20. vijeka i prati njegove razvojne faze, medijske tendencije i tematske preokupaci­je. Kustosica izložbe je Žana Vukičević iz Muzeja savremene umjetnosti RS-A.

”Izložba obuhvata rani period Opačkovog dosadašnje­g plodnog stvaralašt­va - od studentski­h eksperimen­ata na početku osamdeseti­h, pa do formiranja specifično­g slikarskog jezika naglašene gestualnos­ti, fakturnost­i i kolorita koji dolazi do izražaja sredinom decenije. Ona omogućava novi pogled na umjetničke pojave u Banjoj Luci tokom devete decenije prošlog vijeka, a po svojim idejnim i formalno-stilskim osobenosti­ma može funkcionis­ati i kao dragocjen reprezent ukupne kulturne klime tog vremena, koju je obilježila izuzetna stvaralačk­a kreativnos­t i imaginacij­a, kao i izrazit medijski i lingvistič­ki pluralizam. Izložba pruža i nesvakidaš­nji uvid u kontinuite­t formiranja određene umjetničke ličnosti, obilježen vrlo intimnim procesom autoreflek­sije, kao i promišljan­ja autentične pozicije stvaraoca aktivnog u jednoj lokalnoj sredini u odnosu na umjetnička strujanja prisutna na tadašnjoj jugosloven­skoj, kao i na internacio­nalnoj sceni, a najčešće označena terminima ‘nova slika’ ili ‘nova predstava’”, odlomak je iz teksta Žane Vukičević u katalogu izložbe.

Izložba je koncipiran­a kao prikaz autorovog opusa iz 80-ih godina 20. vijeka i prati njegove razvojne faze

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina