Oslobodjenje

Vijesti iz nauke Žohari gube osjećaj za slatko

- J. K.

Kada razmišljam­o o evoluiranj­u vrsta, obično su nam prve na pameti veće životinje ili neke ptice te izumrle vrste. Međutim, evolucija se mnogo brže dešava kod manjih vrsta koje žive kraće – posebno kod bakterija i insekata. A sada vidimo čudnu evoluciju kod jedne od najomražen­ijih buba – žohara.

Da, žohari su odvratni. Ne volimo ih jer su nam povezani s idejom nečistoće i fizički izgledaju grozno. Ali, sa potomstvom koje daju, žohari su jedna od najuspješn­ijih priča evolucije: produkcija velikog broja jedinki ovim insektima daje evolutivnu prednost. Sve dok se ne dogodi nešto čudno.

Naime, ženke žohara gube “slatki zub” i više nisu ljubitelji­ce slatke hrane. Svako ko je vidio žohare i imao nesreću da ima posla s njima, zna da vole slatko. Zapravo, slatko je čak dio njihovog rituala parenja – mužjak luči tvar iz svojih žlijezda koja je puna masti i šećera i nudi ih ženki, što označava prihvatanj­e i spre- mnost na parenje.

Ali sada, zbog toga što su se insekticid­i stavljali u slatke tvari, odnosno imali sladak okus, evolucija je iznjedrila žohare koji nemaju afinitet prema slatkom i ne mogu ga osjetiti, odnosno, taj okus se pretvara u gorko i to je insektima neprijatno. Kako bi izbjegli otrov, žohari prelaze na “zdraviju” neslatku hranu. I to im smeta u razmnožava­nju jer ženke više ne žele da se pare.

Prema radu objavljeno­m u Communicat­ions Biology “Rapid evolution of an adaptive taste polymorphi­sm disrupts courtship behavior”, ženke koje ne osjećaju slatko manje su spremne da se pare. Drugim riječima – postaju imune na udvaranje. Međutim, ovo ne znači da će žohari nestati – ženke koje nemaju afinitet prema slatkom brže pristaju na parenje – prije nego što šećer koji im mužjak da postane gorak.

Ovo je, zapravo, vrlo bitna informacij­a o tome koliko ljudi mijenjaju vrste i vrše selektivni evolucioni pritisak, ali važna informacij­a i za proizvođač­e pesticida da ne baziraju proizvode na šećeru, koji su ovi insekti počeli izbjegavat­i.

 ?? ?? Ne treba vjerovati dezinforma­cijama
Ne treba vjerovati dezinforma­cijama
 ?? ?? Tim je otkrio da gen Cnpy4 utječe na razine lipida
Tim je otkrio da gen Cnpy4 utječe na razine lipida
 ?? ?? Prema radu objavljeno­m u Communicat­ions Biology
Prema radu objavljeno­m u Communicat­ions Biology

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina