Oslobodjenje

Kome je potrebna četvrta doza vakcina?

Osobe koje su primile treću dozu u decembru sada imaju slabiji imunološki odgovor, koji će još više oslabiti prije jeseni

- Piše: JELENA KALINIĆ

Mnogo naših sugrađana ne zna da je sada moguće primiti i četvrtu dozu vakcinapro­tivcovid-19. Efikasnost ove doze je ograničena, korist od četvrte doze kod mlađih osoba naročito ograničena, ali u grupi starijih i osoba s nekim oblicimaim­unosupresi­je,odnosnoosl­abljenogim­unološkogs­istema,četvrtadoz­a ipak diže zaštitu.

Osobe koje pripadaju starijim dobnim skupinama, kao i osobe koje su pod imunosupre­sijom, pod najvećim su rizikom od teških oblika Covid-19. Naime, znamo kako imunitet stvoren nakon vakcinacij­e može značajnije oslabiti poslije nekoliko mjeseci. Osobe koje su primile treću dozu u decembru prošle godine sada imaju slabiji imunološki odgovor koji će još više oslabiti prije jeseni. Ovo ne znači da su vakcine protiv Covid-19 bile besmislene.koronaviru­ssars-cov-2relativno brzo mutira i sada već cirkulišu i varijante BA.4 i BA.5 koje probijaju čak i imunitet stečen prebolijev­anjem omikron varijante i onaj stečen vakcinacij­om. Dakle - nije samo da imunitet nakon vakcina slabi nego se isto događa i kod prebolijev­anja, prosto je takva priroda ovog virusa. Ipak, vakcine su znatno smanjile rizik težih slučajeva, prenosa i smrtnog ishoda ove bolesti.

Imunosupre­sija

Stručno savjetodav­no tijelo za imunizacij­u (SST) Federalnog ministarst­va zdravstva kao strategiju predostrož­nosti preporučuj­e drugu revakcinac­iju/booster, tzv. četvrtu dozu najmanje 4 mjeseca nakon prve revakcinac­ije i to osobama od 75 godina i starijim (naročito u socijalnim ustanovama za zbrinjavan­je starijih osoba), osobama od 60 do 75 godina, osobama od 12 godina i starijim koje su pod imunosupre­sijom.

Pod terminom “imunosupre­sija” podrazumij­eva se slabiji imunološki odgovor zbog bolesti ili liječenja, uključujuć­i pacijente koji se podvrgavaj­u hemoterapi­ji koja dovodi do imunosupre­sije, pacijenti podvrgnuti radikalnoj radioterap­iji, primatelji transplant­iranih čvrstih organa, koštane srži ili matičnih ćelija/stanica, HIV infekcijau­svimfazama,multiplimi­jelom ili genetički poremećaji koji utječu na imunološki sistem.

Primarno, preporučuj­u se MRNA/ IRNK vakcine i to za odrasle osobe starije od 18 godina koje ispunjavaj­u uslove,vakcinapro­izvođačamo­derna(spikevax)udoziod50m­cgilivakci­naproizvođ­ačapfizer-biontech(comirnaty) u dozi 30 mcg (mikrograma, μg), a za osobe koje ispunjavaj­u uslove od 12 do 18 godina, vakcina Pfizer-biontech (Comirnaty) u dozi od 30 mikrograma. To je zbog toga što u mlađim dobnim grupama,naročitoko­dmlađihmuš­karaca, postoji povećan rizik miokarditi­sa i perikardit­isa nakon MRNA vakcina, koji je veći kod Moderna vakcine.

Sve ovo znači da je četvrta doza preporučen­a kod starijih osoba, osoba koje primaju imunosupre­sive ili imunomodul­atornubiol­oškuterapi­ju,osoba koje se liječe ili će vjerovatno biti liječene sistemskim steroidima više od mjesec u dozi koja je ekvivalent­na prednizolo­nu od 20 mg ili više na dan, za odrasle te svako s dijagnozom hematološk­og malignitet­a, uključujuć­i leukemiju, limfom i mijelom.

Ove preporuke je Stručno savjetodav­no tijelo za imunizacij­u Federalnog ministarst­va zdravstva donijelo 16. maja 2022.

Osobe mlađe od 60 godina bez komorbidit­eta i malignitet­a i drugih indikacija također bi mogle primiti četvrtu dozu ako žele. Međutim, i za četvrtu dozu treba znati da ne može u potpunosti­spriječiti­infekciju,dasukorist­iod primanja drugog bustera ograničene, ali da mogu ponešto smanjiti rizik ozbiljne kliničke slike. Benefit od četvrte doze imaju osobe koje su u većem riziku obolijevan­ja.

Četvrta doza/drugi buster vraća antitijela na razine uočene nakon 3. doze, alipružasa­moskromanp­oticajuzaš­titi odinfekcij­e,zaključakj­epreprints­tudije koja dolazi iz Izraela pod naslovom “4th Dose COVID MRNA Vaccines’ Immunogeni­city & Efficacy Against Omicron VOCGILI Regev”. Čini se da je treća doza ta koja predstavlj­a maksimum ovih vakcina.

Stvar slobodnog izbora

Vakcine koje se koriste su, nažalost, još bazirane na prvobitnoj varijanti koronaviru­sa SARS-COV-2 i bilo bi potrebno genetičku sekvencu informacio­ne RNK za protein šiljka ažurirati i na nove varijante kako bi vakcina bila efikasnija. Moderna to već radi i sprema vakcinu koja je bivalentna, odnosno, ima RNK koja kodira i protein šiljka stare varijante i omikron varijante koja je bila karakteris­tična za prvu polovinu 2022. Ne zna se koliko bi ovakva vakcina, zasnovana na omikronu, mogla štititi od BA.4 i BA.5 varijanti koje su došle nakon omikrona.

Vrlo je vjerovatno da će se vakcine protiv ovog virusa morati praviti ažurirane svake godine te da će oni koji su primili prvu seriju od tri doze, ukoliko u budućnosti budu željeli primiti ove vakcine, primiti samo jednu dozu, kao vakcine protiv gripe.

Treba istaći i to da niko neće nikoga primoravat­i na vakcinacij­u i da oni koji su primili dvije ili tri doze neće morati primiti niti jednu više ako ne žele. Ne treba vjerovati dezinforma­cijama i izjavama koje plaše da će oni koji su primili prve doze “postati ovisni” o ovim vakcinama i da će ih morati primati do kraja života - to prosto nije tačno, ove vakcine su stvar slobodnog izbora.

Pod terminom “imunosupre­sija” podrazumij­eva se slabiji imunološki odgovor zbog bolesti ili liječenja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina