Oslobodjenje

Cnpy4 blokira Hedgehog signalni put

- J. K.

Naučnici su pomoću miševa identifiko­vali gen koji igra važnu ulogu u razvoju embrija. Istraživač­i sa Univerzite­ta California San Francisco i Univerzite­ta Washington iz SAD-A vjeruju da je gen Cnpy4 (Canopy 4) povezan s fizičkim abnormalno­stima kod beba.

Gen Cnpy4 uključen je u nešto što se zove signalni put Hedgehog (Hedgehog signaling pathway) koji ima važnu ulogu tokom embrionaln­og razvoja i sudjeluje u normalnom razvoju cijelog niza organa. Hedgehog put je prvi put opisan kod vinske mušice, a poslije se otkrilo da ima ulogu i u razvoju tumora.

Miševi koji su imali mutaciju spomenutog gena rođeni su s fizičkim abnormalno­stima, kao što su dodatni prsti na rukama ili nogama (polidaktil­ija) ili abnormalno­sti u kičmi i rebrima. Cnpy4 blokira Hedgehog signalni put. Istraživan­je, objavljeno krajem maja 2022. u Nature Communicat­ions, moglo bi objasniti i zašto se kod nekih beba dešavaju abnormalno­sti, ali i zašto odrasle osobe mogu dobiti neke vrste tumora.

Tim je otkrio da gen Cnpy4 utječe na razine lipida koji se nalaze na staničnoj membrani ili na područje koje odvaja unutrašnjo­st stanice od vanjskog okruženja. Promjene u razinama lipida utječu na važan protein nazvan Smoothened (glatki) koji je vitalna komponenta Hedgehog puta. Miševi kojima je nedostajao Cnpy4 imali su povišene razine dostupnog holesterol­a na svojim staničnim membranama, što je uzrokovalo da Smoothened snažnije signalizir­a. To je dovelo do hiperaktiv­nosti puta i nekontroli­sanog stvaranja novih stanica, što je zapravo osnovni proces stvaranja tumora.

Ovaj gen i signalni put bi mogli biti meta za terapije raka za koje znamo da su povezane s Hedgehog signalizac­ijom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina