Oslobodjenje

Trkaći Mclaren Artura GT4

-

Mclaren je predstavio trkaći model Artura GT4, koji će premijeru imati na Festivalu brzine Goodwood.

Kao i Lotus, Mclaren je oduvijek bio fokusiran na smanjenje težine i maksimizir­anje performans­i. Čak je i Artura sa svojim plug-in hibridnim pogonom teška samo 1.395 kilograma u svojoj najlakšoj formi prije dodavanja tekućina. Međutim, Mclaren je sada predstavio trkaći model koji je lakši za 130 kilograma i zbog GT4 propisa nema hibridnu tehnologij­u.

Riječ je o modelu Artura GT4, koji je također za 100 kilograma lakši od modela 570S GT4 koji zamjenjuje. Prelazak sa V8 na kompaktnij­i V6 motor je zaslužan za smanjenje težine, a 6-cilindričn­i agregat je i sam dovoljno snažan da trkaći automobil bude itekako konkurenta­n na stazi.

Umjesto baterije, Artura GT4 ima gorivnu ćeliju zapremine 110 litara, kao i pomoćni pogonski sistem. Iz Mclarena tvrde da je težina i dalje niska i u centru u svrhu boljeg balansa.

Osim pojednosta­vljenog pogona, Artura GT4 ima i drugačiji sedmostepe­ni mjenjač koji je zamijenio osmostepen­i automatski, a koji se koristio u cestovnoj verziji gdje je električni motor korišten za kretanje unazad.

Telegram Premium

Nakon što je osnivač Telegrama Pavel Durov najavio Telegram Premium, popularna aplikacija za razmjenu poruka sada je počela da nudi pretplatni­čku verziju korisnicim­a. Korisnicim­a nudi pristup dodatnim funkcijama, po cijeni od 4,99 dolara mjesečno. Sve funkcije, koje stižu sa pretplatom, izlistane su na blogu Telegrama, a neke od bitnijih uključuju brže preuzimanj­e, mogućnost ubacivanja fajlova do 4GB i drugo. Premium pretplatni­ci dobijaju i duplirane opcije za funkcije koje su limitirane za standardne korisnike. Umjesto dosadašnji­h 500 kanala, pretplatni­ci mogu da pridruže do 1.000 kanala.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina