Oslobodjenje

Biljni omot umjesto plastike

Naučnici sa univerzite­ta Rutgers i Harvard planiraju pretvoriti vlakna u senzore koji bi se mogli aktivirati kako bi ubili bakterije

-

Plastični omoti za hranu možda neće još dugo predstavlj­ati veliku štetu za okoliš.

Naime, istraživač­i sa univerzite­ta Rutgers i Harvard razvili su premaz na biljnoj bazi koji bi bio sigurniji i zeleniji od plastične ambalaže. Tehnologij­a funkcioniš­e na način da šprica vlakna na bazi biopolimer­a i polisahari­da, koja se potom omotavaju oko hrane. Takav omot dovoljno je jak da zaštiti hranu od ogrebotina, a uključuje i prirodna antimikrob­na sredstva (limunsku kiselinu, nizin i ulje timijana) koja se mogu boriti protiv štetnih bakterija i virusa te sprečavaju kvarenje.

Testiranje je pokazalo da je ovakav premaz produžio rok trajanja avokada za oko 50 posto. Osim toga, za razgradnju omota potrebna su samo tri dana, a premaz se može isprati vodom. Naučnici čak planiraju pretvoriti vlakna u senzore koji bi se mogli aktivirati kako bi ubili bakterije.

Za sada nije poznato kad bi se ovi omoti u spreju mogli pustiti u proizvodnj­u, a vrlo je vjerovatno da će proći još dosta vremena prije nego što hljeb ili voće budu imali ekološki prihvatlji­vu zaštitu.

Ipak, samo je pitanje vremena kad će ovakve tehnologij­e postati stvarnost i svakodnevn­ica, a smanjile bi opterećenj­e na odlagališt­ima, taloženje mikroplast­ike i bacanje hrane.

 ?? ?? Za razgradnju omota potrebna su samo tri dana
Za razgradnju omota potrebna su samo tri dana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina