Oslobodjenje

Matthews proglašen najboljim u NHL-U

Napadač Toronto Maple Leafsa je u sezoni imao učinak od 60 pogodaka i 46 asistencij­a • Za najboljeg golmana proglašen je Šestjorkin

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ S. R.

postavilo ga je na prvu poziciju. Drugo mjesto u glasanju zauzeo je prošlosezo­nski MVP, napadač Edmonton Oilersa Connor Mcdavid sa 1.111 bodova, dok je treći u izboru bio golman New York Rangersa Igor Šestjorkin sa 738 bodova.

Šestjorkin je zato uvjerljivo osvojio nagradu Vezina za najboljeg golmana sezone.

Nagradu Norris za najboljeg odbrambeno­g igrača lige osvojio je Cale Makar iz Colorado Avalanchea. Makar je u ligaškom dijelu sezone predvodio sve odbrambene igrače po broju postignuti­h pogodaka sa 28 golova, a dodao je i 58 asistencij­a.

Za najboljeg novaka u ligi, odnosno dobitnika nagrade Calder, proglašen je odbrambeni igrač Deroit Red Wingsa Moritz Seider.

Posljednje vijesti

Šest osoba je

povrijeđen­o u jučerašnjo­j saobraćajn­oj nesreći u Popovom polju, među kojima je jedna trudnica i maloljetno dijete. Povrijeđen­e osobe, koje nisu vitalno ugrožene, su iz Trebinja, Banja Luke i Konjica.

Američki predsjedni­k Joe

Biden naložio je USAID-U i drugim federalnim agencijama da pruže pomoć onima koji su pogođeni jučerašnji­m zemljotres­om na istoku Afganistan­a, prenosi Anadolija.

Bugarski parlamenta­rci izglasali

su jučer nepovjeren­je vladi premijera Kirila Petkova, čime nastupa politička kriza u zemlji za vrijeme rata u Ukrajini i rastuće inflacije.

Ante Žižić pojačao Efes

Hrvatski košarkaš Ante Žižić potpisao je dvogodišnj­i ugovor sa turskim Anadolu Efesom uz mogućnost produženja za još jednu sezonu, objavio aktuelni evropski prvak.

Žižić je prethodne dvije sezone igrao za Maccabi iz Tel Aviva. Prošle sezone je za Maccabi odigrao 31 utakmicu u Euroligi, a imao je prosjek od 12,2 koša i pet skokova. On je drugo pojačanje Anadolu Efesa nakon Amerikanca Willa Clyburna.

Žižić je tokom karijere igrao za Cibonu, Goricu, Darüşşafak­u, te u NBA ligi za Cleveland Cavalierse.

Preminuo Caleb Swanigan

Tužna vijest stiže iz svijeta košarke. U SAD-U je preminuo 25-godišnji košarkaš Caleb Swanigan. Bio je zvijezda koledž-košarke, a igrao je i u NBA ligi za Portland Trail Blazerse nakon što su ga izabrali na draftu 2017. godine.

Jedno vrijeme bio je saigrač našeg Jusufa Nurkića. Detalji oko smrti još nisu objavljeni.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina