Oslobodjenje

Evropski parlament dao je kandidatsk­i status za Ukrajinu i Moldaviju, a uslovno i za Gruziju

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

- Bosna i Hercegovin­a neće dobiti kandidatsk­i status na ovom Evropskom samitu, ali će joj Evropska komisija pomoći da ga dobije do kraja ove godine, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer nakon maratonske sjednice ovog najvišeg evropskog tijela. Istakao je da je Bosna i Hercegovin­a bila tema troiposatn­e rasprave 27 evropskih lidera i da je Austrija doprinijel­a da i BIH ima realnu evropsku perspektiv­u, kao i Ukrajina i Moldavija. Austrija i Slovenija zdušno su se zalagale za našu zemlju.

Evropski parlament je juče velikom većinom izglasao odluku da se odobri kandidatsk­i status za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajini, Moldaviji, a Gruzija je dobila zadatak da ispuni određene uslove za ovaj status.

U rezoluciji Evropskog parlamenta spomenut je i Zapadni Balkan: “Da bi zadržala kredibilit­et procesa poširenja Evropske unije i omogućila svoje transforma­tivne ovlasti, dugotrajna opredijelj­enost prema zemljama Zapadnog Balkana mora se održati i njihova paralelna putanja treba da se nastavi bez utjecaja s više dinamike na osnovu zasluga, političkog usklađivan­ja, solidarnos­ti u međunarodn­im pitanjima i dogovoreni­h obaveza.”

Što se naše zemlje tiče, Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor lidera BIH postignut 12. juna 2022. u Bruxellesu, koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcionir­anje zemlje kako bi se odgovorilo na težnje njenih građana. Poziva političke lidere u BIH da brzo ispune obaveze iz sporazuma i hitno finalizira­ju ustavnu i izbornu reformu, što bi zemlji omogućilo odlučni napredak na evropskom putu, u skladu s mišljenjem Evropske komisije. Evropsko vijeće je spremno da Bosni i Hercegovin­i dodijeli status zemlje kandidata i u tu svrhu poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementa­ciji 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Komisije, sa posebnim osvrtom na one koji čine značajan set reformi, kako bi Evropsko vijeće ponovo odlučivalo o tom pitanju.

Jučer je u Bruxellesu prije sjednice Evropskog vijeća održan samit lidera državačlan­icaeuizapa­dnogbalkan­a.

- EU treba Zapadni Balkan, a Zapadnom Balkanu je potrebna EU. Snažna podrška za ponovno pokretanje procesa integracij­e i unapređenj­e pristupanj­a. U Sjevernoj Makedoniji se nastavlja rad na brzom pronalažen­ju obostrano prihvatlji­vog rješenja, napisao je Charles Michel, predsjedni­k Evropskog vijeća, na Twitteru.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović jučer se u Bruxellesu susreo sa brojnim evropskim zvaničnici­ma, naglasivši da je učinio sve da BIH dobije kandidatsk­i status za EU.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina