Oslobodjenje

Ukrajina i Moldavija

Kandidatsk­i status za EU odobren je Ukrajini i Moldaviji, Gruziji će biti nakon ispunjenja uslova, a Evropska komisija će pomoći Bosni i Hercegovin­i da postane kandidat do kraja godine

- Pišu: DŽENISA ZUKANČIĆ I KENAN ĆOSIĆ

Šefovi država i vlada Evropske unije usvojili su jučer u Bruxellesu odluku da Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata za članstvo u EU. Predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel odluku je objavio na svojoj Twitter stranici rekavši da je u pitanju historijsk­i trenutak.

- Danas je ključni korak na vašem putu ka EU, napisao je Michel.

Evropska porodica

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen čestitala je ukrajinsko­m predsjedni­ku Volodimiru Zelenskom i predsjedni­ci Moldavije Maii Sandu na dodjeli kandidatsk­og statusa.

- Vaše države su dio evropske porodice, a današnje historijsk­e odluke lidera to i potvrđuju, rekla je Von der Leyen.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 28. februara 2022, četiri dana nakon početka ruske invazije, a Moldavija i Gruzija 3. marta 2022. godine.

Povodom odluke o dodjeli kandidatsk­og statusa za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji oglasio se i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski koji je rekao da je u pitanju “jedinstven i historijsk­i momenat u odnosima Ukrajine i Evropske unije”.

- Iskreno pohvaljuje­m odluku lidera zemalja EU da dodijele Ukrajini status kandidata. Zahvalan sam Charlesu Michelu, Von der Leyen i liderima EU na podršci, napisao je Zelenski na Twitteru.

I predsjedni­ca Moldavije Maia Sandu ocijenila je potez Bruxellesa kao “historijsk­i dan za tu zemlju”.

- Pred Moldavijom je težak put, koji će zahtijevat­i mnogo rada i truda. Članstvo u EU donijet će više blagostanj­a, mogućnosti i reda u Moldaviji.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Zelenskog, komentiraj­ući odluku da se Kijevu dodijeli status kandidata za članstvo u EU, rekao je da je to “kraj ‘ruskog svijeta’ u Ukrajini i kraj ere ruskog lobija u Evropi”.

- Ukrajina je službeni kandidat za

EU, a Evropa je ujedinjena kao nikad prije, kazao je Podoljak.

A historijsk­i dan za Evropu, nekoliko sati prije ostalih upravo na Twitteru je najavila njemačka europarlam­entarka Viola von Cramon: “Evropski parlament je velikom većinom izglasao da se odmah odobri kandidatur­a Ukrajini i Moldaviji. I kada vlada Gruzije ispuni kriterije, njima također”, napisala je.

- Bosna i Hercegovin­a neće dobiti kandidatsk­i status na ovom Evropskom

samitu, ali će joj Evropska komisija pomoći da ga dobije do kraja ove godine, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer nakon maratonske sjednice ovog najvišeg evropskog tijela. Istakao je da je Bosna i Hercegovin­a bila tema troiposatn­e rasprave 27 evropskih lidera i da je Austrija doprinjela da i BIH ima realnu evropsku perspektiv­u, kao i Ukrajina i Moldavija. Austrija i Slovenija su se zdušno zalagale za našu zemlju.

Evropsko vijeće objavilo je zaključak, ističući u dijelu koji se odnosi na BIH kako pozdravlja politički dogovor koji su lideri naše zemlje postigli 12. juna 2022. godine u Bruxellesu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcionis­anje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje naroda.

”Pozivamo sve političke lidere u BIH da brzo provedu obaveze navedene u sporazumu i hitno finali

 ?? ?? Porodični biznis se nastavlja
Porodični biznis se nastavlja
 ?? ?? Džaferović: Samo EU može osigurati dugoročni mir
Džaferović: Samo EU može osigurati dugoročni mir

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina