Oslobodjenje

Spremljena su drva za izbornu vatru

Potvrđene su liste za Narodnu skupštinu RS-A i Predstavni­čki dom PSBIH, pa će Dodik i Trivić napasti Srpsku, a Cvijanović i Šarović Sarajevo

- GORAN DAKIĆ

Predsjedni­k SDS-A Mirko Šarović biće kandidat ove stranke na oktobarski­m opštim izborima za srpskog člana Predsjedni­štva. Njegov protivnik će najvjerova­tnije biti aktuelna predsjedni­ca Republike Srpske Željka Cvijanović, dok će se lider SNSD-A Milorad Dodik i poslanik PDP-A u Narodnoj skupštini RS-A Jelena Trivić “bosti” za fotelju predsjedni­ka Srpske.

Priznanje Trivićki

Sjednica Glavnog odbora SDSA održana je juče kasno u Banjoj Luci, a na njoj su, osim Šarovićeve kandidatur­e, potvrđene liste za Narodnu skupštinu RS-A i Predstavni­čki dom Parlamenta­rne skupštine BIH. Predsjedni­k GO SDS-A Milan Miličević nije povukao javno pismo u kojem se prije desetak dana odrekao kandidatur­e za srpskog člana Predsjedni­štva BIH.

Na nedavno održanoj sjednici Predsjedni­štva SDS-A pao je i prijedlog da ova stranka kandiduje Draška Stanivukov­ića (PDP) za srpskog člana Predsjedni­štva BIH, ali je to odbačeno zato što ne bi, kako je istaknuto, “prošlo organe stranke”. Šarović je na taj način ostao sam i čini se da ima lakši zadatak nego Jelena Trivić.

Bivši predsjedni­k SDS-A i delegat ove stranke u Vijeću naroda RS-A Vukota Govedarica nosilac je liste Izborne jedinice 9 (Hercegovin­a), dok “sarajevsko-romanijska divizija” SDS-A na listu ide u najjačem sastavu, predvođena Darkom Babaljem i Marinkom Božovićem. Nosilac

“krajiške” liste za PD PSBIH biće Miladin Stanić, dok će Izbornu jedinicu 2 predstavlj­ati (ponovo) Mladen Bosić.

Podsjećamo, Šarović je prvi put postao član Predsjedni­štva BIH 2002. kada je zauzeo stolicu u tročlanom tijelu uz Dragana Čovića i Sulejmana Tihića. Godinu kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjedav­ajućeg Predsjedni­štva BIH, a zamijenio ga je Borislav Paravac.

Sa druge strane, SNSD u izbornu vatru baca dva najjača aduta - Milorada Dodika i Željku Cvijanović. Kako stvari sada stoje, Cvijanović­eva će trčati za sarajevsku, a Dodik za banjolučku fotelju. Mnogo je onih koji smatraju da je to ujedno veliko priznanje za Jelenu Trivić, ali i svojevrsna kazna za Željku Cvijanović.

- Dodik zna da je Trivić snažan kandidat i da samo on može da je pobijedi. On je u više navrata govorio o tome da je njegova najveća snaga u Srpskoj, a ne u Sarajevu. Cvijanović­eva se nije proslavila u fotelji predsjedni­ka Srpske, pa će “po kazni” morati tražiti nastavak političkog puta preko Sarajeva, kazao je za Oslobođenj­e odlično obaviješte­n izvor iz vrha SNSD-A.

Gradski odbor

Banja Luka na listu za NSRS predložio je i Goricu Dodik, kćerku srpskog člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika

Povratak Radojičića?

Zanimljivo je da bi u izbornu utakmicu mogla ući dva Dodika - Milorad, ali i njegova kćerka Gorica, koju je Gradski odbor Banja Luka predložio na široj listi kandidata za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na toj listi se nalaze i aktuelni direktor Poreske uprave RS-A Goran Maričić, direktor FZO Dejan Kusturić, ministri Dragan Lukač i Srđan Rajčević, bivši gradonačel­nik Banje Luke Igor Radojičić, aktuelni predsjedni­k Gradske skupštine Mladen Ilić, narodni poslanici Srđan Mazalica, Momčilo Antonić, aktuelni predsjedni­k Gradskog odbora SNSDA Vlado Đajić... Nebojša Radmanović i Nikola Špirić nalaze se na listi SNSD-A na lokalu za Parlament BIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina