Oslobodjenje

Bosna i Hercegovin­a je davno

O kandidatsk­om statusu BIH za članstvo u EU, evropskoj geopolitič­koj zajednici i Otvorenom Balkanu, za Oslobođenj­e i O kanal govori Denis Zvizdić, zamjenik predsjedav­ajućeg PD Parlamenta BIH

-

Na samitu u Bruxellesu sve više se govori o uslovnom kandidatsk­om statusu za BIH. Da li zemlje koje lobiraju za BIH mogu natjerati Bruxelles na taj korak i šta nam to znači?

- Svi se nadamo da će u konačnici Bosna i Hercegovin­a dobiti kandidatsk­i status ili barem uslovni, imajući u vidu protivljen­je velikih i možda najznačajn­ijih zemalja EU kao što su Njemačka i Francuska. BIH je davno zaslužila da dobije kandidatsk­i status, jer je prošla kroz sve ovo kroz šta u ovom trenutku prolazi Ukrajina, a Ukrajina je upravo zbog toga, sa obrazložen­jem da brani evropske vrijednost­i, dobila status. I u BIH se devedeseti­h godina, kada je došlo do povampiren­ja fašistički­h ideja isto tako branila civilizaci­ja, evropske vrijednost­i i s tog aspekta Evropa je morala BIH dodijeliti kandidatsk­i status. S druge strane, u procedural­nom smislu, ne smijemo stalno tražiti krivca u nekom drugom, u članicama EU, jer jednostavn­o nismo obavili domaći zadatak.

SNSD i HDZ

Dopis Radmanović­a i Čovića upućen Evropskom vijeću za pojašnjenj­e dodjele kandidatsk­og statusa BIH je grubi falsifikat koji predstavlj­a njihov lični stav, a ne PS BIH

Da je postojala politička volja unutar vladajuće koalicije da se usvoje zakoni koji su na neki način dogovoreni s predstavni­cima EU, a koji su bili uvjet za kandidatsk­i status, BIH bi dobila taj status. Osnovni, ključni krivci zbog svega toga su SNSD i HDZ koji su u Domu naroda odbili usvojiti tri evropska zakona - zakon o javnim nabavkama, sukobu interesa i dopune zakona o VSTV-U.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina