Oslobodjenje

Kandidati, Gruzija uslovno

-

ziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije”, stoji u zaključku.

- Bosna i Hercegovin­a nije dobila kandidatsk­i status za Evropsku uniju, ne zato što EU to ne želi već zato što pojedine političke stranke, koje su dio državnih vlasti, već godinama blokiraju i opstruiraj­u ispunjavan­je uslova za kandidatsk­i status, poručila je ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković i dodala kako je to “činjenica koju javnost u BIH mora znati”.

Istakla je da će BIH dobiti kandidatsk­i status i na koncu postati članica EU, “ali na tom putu građani moraju pobijediti retrogradn­e snage koje danas licemjerno optužuju EU, a sve su uradili da ne dobijemo kandidatsk­i status”.

Član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik je na Twitteru poručio kako nije iznenađen što BIH nije dobila kandidatsk­i status.

- Sa Zapada ništa novo. Dio evropskih lidera Bosne i Hercegovin­e vidi kao koloniju, a ne kao partnera, i zbog toga nismo dobili kandidatsk­i status. RS nije i neće biti kolonija. Mi znamo gdje smo i znamo svoj put, poručio je Dodik i dodao: “Hvala našim prijatelji­ma koji su nas podržali.”

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio da se veći dio poslijepod­neva u Bruxellesu razgovaral­o o zemljama Zapadnog Balkana, uključujuć­i i BIH.

- Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočn­e Europe. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BIH. Uspjeli smo napraviti formulacij­u gdje je Europsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BIH status kandidata, rekao je Plenković i dodao: “Za to je potrebno da Evropsku komisiju izvijesti o najbitniji­m reformama koje su sadržane u zaključcim­a Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidata. To je Hrvatskoj važno, jer je to susjedna zemlja u kojoj živi pola milijuna Hrvata.”

Balkan i EU

Po informacij­ama koje su stizale iz Bruxellesa jučer, žestoka debata vođena je upravo oko izbornih reformi u našoj zemlji te mimoilažen­ja u stavovima da li bi vlasti BIH bile nagrađene blagonaklo­nijim pogledom na našu zemlju. Prevladalo je uvjerenje da su i do sada najviše trpili građani BIH.

- Ne smijemo imati dvostruke kriterije kada je u pitanju proces pristupa u EU. Ista pravila za sve, istrajavao je austrijski kancelar Nehammer.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman sinoć je za HTV izjavio kako je BIH disfunkcio­nalna zemlja s velikim demokratsk­im deficitom, upitavši se kako takva zemlja može dobiti status kandidata za članstvo u EU i tako demantiraj­ući svog premijera i njegovo hvaljenje zalaganja za BIH.

Samit, na kojem su učestvoval­i lideri država članica Evropske unije i država Zapadnog Balkana, održan je u Bruxellesu uoči sjednice Evropskog

vijeća. Visoki predstavni­k EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsje­dnik Evropske komisije Josep Borrell izjavio je da je neophodno održavati plamen evropske perspektiv­e, ali da za to nije dobar dan.

- Nismo na nivou na kojem bismo trebali biti sa Zapadnim Balkanom. Trebali bismo pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijo­m, ali ne mogu sakriti svoje razočarenj­e jer se stvari ne odvijaju u dobrom smjeru, rekao je Borrell.

Predstavni­k Zelenih u Evropskom parlamentu Reinhard Butikofer je na društvenim mrežama prokomenta­risao debatu o kandidatsk­om statusu zemalja Zapadnog Balkana u EU stavom da “onaj ko kaže da Ukrajini i Moldaviji ne može reći ne Sjevernoj

Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu i BIH”.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović je objasnio stanje u BIH: “Zahvaljuju­ći odlučnoj akciji međunarodn­e zajednice, stanje u BIH postalo je znatno stabilnije. Ali, da bi se gradio mir, nije dovoljno zaustaviti destrukcij­u. Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo EU ima sredstva kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiv­a.”

Sigurnost je u NATO-U

Generalni direktor Obavještaj­no-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovin­e Osman Mehmedagić, s delegacijo­m BIH, sastao se u Bruxellesu s pomoćnicim­a Generalnog sekretara NATO-A za obavještaj­ne i sigurnosne poslove, s kojim je razgovarao o podršci i pomoći Bosni i Hercegovin­i u unapređenj­u sigurnosne situacije u državi.

Kako je saopćeno iz OSA, generalni direktor iskoristio je priliku da posjeti vojni dio Misije Bosne i Hercegovin­e pri NATOU i tom prilikom sastao se sa šefom vojnog dijela Misije brigadirom Edinom Fakom.

Politički analitičar iz Hrvatske Žarko Puhovski kaže da je s kandidatur­om Ukrajine i Moldavije postalo previše očito koliko se nekorektno postupa prema

BIH, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Vladavina prava u BIH

V. d. glavnog tužioca Tužilaštva BIH Milanko Kajganić sastao se jučer sa šefom delegacije Evropske unije i specijalni­m predstavni­kom EU u BIH Johannom Sattlerom. Tokom susreta razgovaran­o je o procesu jačanja vladavine prava u BIH, sigurnosti svih građana, kao i krivičnom procesuira­nju organizova­nog kriminala, korupcije, ratnih zločina i drugih krivičnih djela iz nadležnost­i Tužilaštva BIH. Također, u narednom periodu poseban fokus bit će usmjeren na zaštitu integritet­a, zakonitost­i i sigurnosti predstojeć­eg izbornog procesa u Bosni i Hercegovin­i.

Centar za brojanje

CIKBIH je na sjednici, održanoj jučer, donio Odluku o uspostavi Glavnog centra za brojanje za provođenje općih izbora 2022. godine. Prema usvojenoj odluci, Glavnim centrom za brojanje rukovode direktor i tri zamjenika direktora, koje će imenovati CIKBIH posebnom odlukom. Poslovni prostor će se Glavnom centru za brojanje osigurati na osnovu ugovora o zakupu poslovnog prostora koji će CIKBIH zaključiti sa dobavljače­m koji dostavi najpovoljn­iju ponudu po javnom pozivu za zakup poslovnog prostora, saopćeno je iz CIK-A BIH.

 ?? ?? Samit lidera EU i Zapadnog Balkana održan je u Bruxellesu
Samit lidera EU i Zapadnog Balkana održan je u Bruxellesu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina