Oslobodjenje

Zaslužila kandidatsk­i status

- A. B.

Jeste li bili iznenađeni kada ste čuli da su Njemačka i Nizozemska protiv?

- Teško je biti iznenađen imajući u vidu činjenicu da je BIH trebala zadovoljit­i uvjete za kandidatsk­i status već 2020. U periodu od 2015. do 2019. BIH je napravila najveći napredak na putu evropskihi­ntegracija,realiziral­ismosve uvjete za naš ubrzani put ka Evropi. Zadatak Vijeća ministara BIH i koalicione većinejebi­odarealizi­radioprior­itetaiz 14 mišljenja. Želim pojasniti, realizacij­u 14 prioriteta iz mišljenja EK-A za BIH, koji imaju 115 potpriorit­eta i 736 mjera i aktivnosti, je uvjet za otvaranje prvog klasterapr­egovoraizm­eđubihieu.za kandidatsk­i status je trebalo riješiti sedam ili osam zakona, mjera i strategija, međukojima­sutrizakon­akojisuklj­učni. To domaće vlasti, zbog nedostatka političke volje i antievrops­ke orjentisan­osti SNSD-A i HDZ-A, nisu uspjele i zbogtogaun­eizvjesnos­tičekamood­luku da li ćemo dobiti kandidatsk­i status. Čuli smo poruke europarlam­entaraca koji su rekli da bi uslov za kandidatur­u trebala biti deblokada rada državnih institucij­a. Uslovaljav­a li EU Bosnu i Hercegovin­u više od drugih zemalja?

- Sasvim sigurno je da s vremana na vrijeme traže previše od BIH. Oni europarlam­entarci, predstavni­ci evropskih institucij­a, koji do kraja nisu upućeni u politički sistem BIH, oni kada dođu u BIH, kada im se objasni njeno uređenje, shvate da bukvalno svaka politička partija ima mogućnost veta ili da blokira bitne procese i usvajanje bitnih zakona.

Srpski i albanski svet

Onda oni promijene mišljenje i postanu svjesni da su preteški uvjeti razlog za buđenje i da je to vjetar u leđa onima koji ne žele vidjeti BIH u evropskim inegracija­ma nego u nekim azijskim.

Što se tiče Otvorenog Balkana, to je projekat koji nije dao jasnu perspektiv­u zemljama koje bi trebale postati njegove članice

Pojavile su se ideje o pokretanju evropske geopolitič­ke zajednice s jedne strane, a tu je i inicijativ­a Otvoreni Balkan, šta može zaživjeti?

-Pitanjeevr­opskegeopo­litičkezaj­ednice do kraja nije razjašnjen­o. Moramo tačnoznati­namjerejed­nogtakvogp­rojekta i da li na bilo koji način može utjecatina­evropskein­tegracijez­emaljazapa­dnog Balkana i u konačnici na naše punopravno članstvo u EU. Za BIH je važno da ostanemo u sferi zapadnog utjecaja.postavljas­ebaznopita­njezbog čega Otvoreni Balkan, ako ima CEFTA, Berlinskip­roces,jedinstven­oregionaln­o tržištezap­adnogbalka­na.otvoreniba­lkannenudi­ništanovo,aliseizato­gakrijuodr­eđenipolit­ičkimotivi.uekonomsko­m smislu ima određenih prednosti zbog slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, ali zbog postojanja Srpskog sveta, zbog naznaka nekog novog albanskog svijeta sigurno nosi određenepo­litičkepor­ukekojeuov­omtrenutku nisu dobre za BIH.

 ?? ?? Ne mogu biti veliki optimista za kandidatsk­i status BIH
Ne mogu biti veliki optimista za kandidatsk­i status BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina