Oslobodjenje

Bakir Izetbegovi­ć tvrdi da dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanović­a upućen institucij­ama EU nije stav Parlamenta­rne skupštine BIH

-

Dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanović­a koji je upućen institucij­ama EU i u kojem se u oblandi pozitivne podrške sticanju kandidatsk­og statusa BIH za članstvo u EU imputira “nužnost žurne izborne reforme i ograničeni­h izmjena Ustava BIH kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim izborima”, nije stav Parlamenta­rne skupštine BIH, poručio je zamjenik predsjedav­ajućeg Doma naroda PSBIH i predsjedni­k SDA Bakir Izetbegovi­ć.

Navodi, to ne samo da nije usaglašeni stav niti jednog od dva doma PSBIH već je u direktnoj suprotnost­i sa Političkim sporazumom koji su članovi Predsjedni­štva BIH i predsjedni­ci većine parlamenta­rnih stranaka prihvatili 12. juna u Bruxellesu.

U sporazumu iz Bruxellesa je, ističe, jasno navedeno da se reforme Ustava i Izbornog zakona BIH trebaju provesti najkasnije u roku od šest mjeseci nakon formiranja svih organa vlasti.

- Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od potpisnika ovog dopisa nagovješta­va nastavak blokada i ucjena koje traju od 2018. godine, stav je Izetbegovi­ća, piše Fena.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina