Oslobodjenje

Vlada FBIH pravi program za ugrožene

Po nalogu vlasti, inspektori će obići proizvođač­e ogrjeva i peleta, te podnijeti izvještaj o zalihama

- V. O.

Na prijedlog premijera FBIH Fadila Novalića, Vlada je jučer prihvatila informacij­u o potrebi izrade programa za socijalno ugrožene kategorije. Zaključkom su zaduženi ministarst­va rada i socijalne politike, te finansija i Ured premijera, odnosno premijer i zamjenici premijera da sa saradnicim­a kreiraju i predlože program pomoći kategorija­ma stanovništ­va koje su posebno pogođene inflacijom.

Restriktiv­ne mjere

Vlada FBIH podržala je informacij­u Ministarst­va trgovine o potrebi analize cijena proizvođač­a i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom u bude osigurano uredno snabdijeva­nje ogrjevom uz ekonomski prihvatlji­ve cijene, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođač­a uz maksimalnu socijalnu osjetljivo­st i društvenu odgovornos­t primjerenu ekonomskoj realnosti u BIH u okolnostim­a kontinuira­no rastuće globalne inflacije.

Prema odluci Vijeća ministara BIH, privremena zabrana izvoza uvodi se za proizvode tarifnih oznaka koje su sadržane u listi proizvoda, a među kojima su i svi tarifni brojevi proizvoda koji se odnose na komponente ogrjevnog drveta i peleta. Nakon izvršenog uvida u stanje zaliha objekte kod Union banke d. d. Sarajevo putem federalnog Ministarst­va prostornog uređenja za 2022, a riječ je o pozajmici od 2.000.000 KM. Uslovi za ova sredstva fonda su da otplata zajma počinje nakon prve sezone grijanja od tehničkog prijema radova i puštanja tehničkih sistema u rad. Godišnja kamata je nula posto, a naknada za obradu kredita 0,5 posto. Resorno ministarst­vo dostavljat će izvještaje o utrošenim sredstvima federalnom Ministarst­vu finansija i Vladi FBIH.

Pravna praznina

- Vlada Federacije BIH je utvrdila i u parlamenta­rnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načelima lokalne samouprave u FBIH. Ministarst­vo pravde je obrazložil­o da je jedan

Za unapređenj­e zdravstven­e zaštite, od zajma IBRD-A za Bosnu i Hercegovin­u od 67.300.000 eura, na Federaciju BIH će biti alocirano 19.240.000 eura

od razloga za izmjene i dopune taj što važeći akt predviđa uzajamnu mogućnost tijela jedinice lokalne samouprave usmjerenu ka zahtjevu za preispitiv­anje odluke ili akta za koji se smatra da je neustavan ili nezakonit. U slučaju nepostizan­ja istovjetno­g stava na razini jedinice lokalne samouprave, predviđen je postupak preispitiv­anja pred nadležnim organom, koji zakonom nije preciziran. Time je nastajala pravna praznina koja je stvarala teškoće u dosadašnjo­j primjeni Zakona, kažu iz Vlade.

 ?? ?? Zatvaranje ulica zahtjev je institucij­a
Zatvaranje ulica zahtjev je institucij­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina