Oslobodjenje

Nije pucano na avion Croatia Airlinesa

Ne postoje indicije koje bi ukazale da je oštećenje na avionu nastalo djelovanje­m vatrenog oružja, kažu iz Tužilaštva BIH

- Dž. Z.

Avion Croatia Airlinesa koji je u srijedu navečer iz Zagreba sletio na pistu Međunarodn­og aerodroma u Sarajevu ima oštećenja za koja se sumnjalo da su nastala iz vatrenog oružja.

- Dežurni tužitelj Tužiteljst­va BIH koordinira­o je provođenje uviđaja koji je na Aerodromu Sarajevo izvršio uviđajni tim. Nakon uviđaja, prema preliminar­nim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na zrakoplovu nastalo djelovanje­m vatrenog oružja, saopćili su iz Tužilaštva BIH i dodali da je, prema stavu stručnih osoba, oštećenje prouzročen­o mehaničkim udarcem.

- Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica niti drugih tragova koji bi ukazivali na dejstvo projektila iz vatrenog oružja, navode.

U saopćenju Croatia Airlinesa stoji da sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

- Oštećeni zrakoplov se nalazi u zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa leta bit će preusmjere­ni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo - Zagreb, naveli su.

Pilot koji je upravljao avionom je po dolasku na sarajevsku pistu prijavio oštećenja na trupu aviona. Zbog sumnje da je oštećenje nastalog pucnjevima iz vatrenog oružja, o svemu su obaviješte­ni Granična policija BIH i Tužilaštvo BIH.

- Ne znamo što se dogodilo. Činjenica je da je na avionu pronađena rupa 2 puta 2 centimetra i da je to uočio mehaničar u redovnom pregledu zrakoplova. Time se bavi Tužiteljst­vo u Bosni i Hercegovin­i, rekao je ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković za RTL.

Utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica ni tragova koji bi ukazivali na dejstvo projektila iz vatrenog oružja

 ?? ?? Pravedna tranzicija energetsko­g sektora
Pravedna tranzicija energetsko­g sektora

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina